Gołąbki z ryżem z papryki lub patisona

19 lipca 2011, dodał: ewa9317
Artykuł zewnętrzny

Przepis bez zdjęcia, bo nie myślałam, że będzie ono kiedykolwiek potrzebne :)

Gołąbki kojarzą nam się głównie z kapustą, ja natomiast robię to z papryką lub też patisonem.
Obcinam kawałek ” dupki” z ogonkiem od papryki, wykrawam pestki i wszytko ze środka abym miała taką szklaneczkę i potem do niej nakładam farsz :)) jeśli chodzi o patisona to go obieram, skrawam kapturek i ” wygrzebuje” miąższ ze środka. robi mi się z niego taka miseczka do którego nakładam ryż z warzywami.

sam farsz robi w ten sposób:

40 dag ryżu,
papryka ( o ile robi z patisonem , a jeżeli robię z papryką to wtedy patison )
marchewka
cebula czerwona bądź fioletowa – jest bardziej delikatna niż ta nasza biała
35 dag mięsa mielonego wieprzowo-indyczego
sól, pieprz

Ryż ugotować na sypko.
Marchewkę ugotować na miękko lub na parze będzie jeszcze smaczniejsze, potem wymieszać ją z smażoną cebulą pokrojoną wcześniej w grubą kostkę, oraz papryką. wszytko mieszamy chwilę podsmażamy żeby przeszło smakami, doprawiamy.
Następnie do tej całości dodajemy  podsmażone mięsko oraz ryż i robi nam się piękny farsz.

Nakładamy farsz do środków i jeśli chcemy to możemy z kapustki (z liści, tak jak na gołąbki) porobić kapturki i zawiązać, lub tak ułożyć w garnku żeby farsz nie wyleciał i gotować aż wszytko będzie miękkie –  u mnie koło godzinki).
na koniec można dodać jako dodatek ryż z sosem pomidorowym z oregano, lub czosnkowym z jogurtem naturalnym i majonezem :)
niestety nie umiem przepisów opisywać  – wolę pokazać, polecam!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz