Halibut w pomarańczowej marynacie

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię ryby w cytrusowych marynatach- dziś przyszła pora na pomarańcze.

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 steki z halibuta
  • olej z pestek winogron
  • 1 duży pomarańcze
  • 3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( to ta z kawałkami skórki pomarańczowej- mało słodka z lekką goryczką )
  • 2 cytryny
  • mąka do oprószenia
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Zrobić marynatę z 2 łyżek  oleju, soku z pomarańczy, soku  cytryn, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczek konfitury.

Steki z halibuta ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą. Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .

Wyjąć rybę. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić, posypać pieprzem  kolorowym grubo mielonym, oprószyć mąką .

Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i smarując steki roztartą z 1 łyżeczką oleju 1 łyżeczką konfitury.

file1311014683



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wakacyjne kolory paznokci
Neonowe kolory – odważne i energetyzujące. Neonowe kolory to prawdziwy hit lata 2024. Żywe...
Koncerty
Ja byłam ostatnio na dni Tyczyna gdzie był koncert zespołu IRA. Wspaniały, niezapomniany koncert!!!
pokój dziecięcy
Ozdoby na ścianę do pokoju dziecka to doskonały sposób na nadanie pomieszczeniu charakteru...
Jaka fryzura do okrągłej twarzy?
Dla twarzy okrągłej idealnym rozwiązaniem jest long bob, zwany również lobem. To dłuższa wersja...