Ryż z kiełbasą i groszkiem
coś na ciepło
składniki:
- 1 szkl. ryżu długoziarnistego Kupiec
- 20 dkg kiełbasy czosnkowej, chudej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 dkg zielonego groszku – mrożony albo świeży bo taki z puszki raczej się nie nadaje
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła albo oliwy
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Ryż dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło albo oliwę, wrzucić kiełbasę, lekko zrumienić i wytopić. Następnie dodać cebulę z czosnkiem, smażyć mieszając aż się zeszkli i wtedy wsypać ryż, dalej smażyć 2-3 min. aż obtoczy się w tłuszczu. Wlać 2 szkl. wody i dusić na małym ogniu aż ryż będzie prawie miękki, ok. 15min. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn i napęcznieć. Teraz dodajemy groszek (mrożonego nie rozmrażamy wcześniej) i dosypujemy połowę koperku, mieszamy, dusimy następne 5 min.. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty i wyparuje z ryż jeszcze nie będzie miękki należy dolać ok.0,5 szkl. wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem. Podajemy posypane resztą zieleniny