Zawijane piersi z kurczaka z pieczarkami

18 września 2013, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny
składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 40 dkg pieczarek
  • 1 por, cebula
  • masła
  • około pół kostki
  • śmietana 18 %
  • szklanka bulionu warzywnego

Wykonanie:

Warzywa myję, cebule kroję i obieram ze skórki, od pora odcinam zielone twarde liście.
Pozostałe częsci pora przecinam na pół i kroje w paseczki, pieczarki kroje na cztery części a pózniej w cieniutkie paseczki, cebulę kroje w drobna kosteczkę.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła potem wrzucam pieczarki i pora. Całość duszę około 4-6 minut.
Filety z kurczaka czyszczę i rozbijam tłuczkiem do mięsa, następnie doprawiam solą i pieprzem.
Na środek rozbitych filetów nakładam łyżkę farszu, zawijam całe miasto w roladę, spinam je kilkoma wykałaczkami.

Gotowe kotleciki smażę około 7 minut na patelni, przewracam co jakiś czas by równo się usmażyły,  następnie przygotowuję sos.
Na rozgrzanym maśle smażę cebulę, gdy się nieco zaszkli wlewam bulion i czekam aż połowa odparuje. Następnie dodaję pół śmietany z łyżką mąki, całość trzymam na ogniu jeszczę minutę.

Gotowe :)
smacznego :)