Ryż z groszkiem
Artykuł zewnętrzny
Taki ryż może być smacznym i ładnym dodatkiem do potrawy z mięsa.
1 szkl. ryżu długoziarnistego Kupiec wypłukałam bardzo dokładnie czyli aż woda była zupełnie przeźroczysta. Zalałam w garnku 1,5 szkl. zimnej wody. Dodałam 2 łyżki (czubate) masła, 2 łyżki soku z cytryny i 1 małą łyżeczkę morskiej soli. Gotowałam na malutkim ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonął cały płyn i był miękki. Groszek (puszka 400g) osączyłam i 3/4 dodałam do gorącego ryżu razem z 2 łyżkami posiekanego świeżego koperku. Wymieszałam dokładnie, ale delikatnie żeby nie rozgnieść ziarenek groszku. Porcjowałam nakładając ryż w środek obręczy metalowej, na wierzchu ozdabiając pozostałym groszkiem i listkami koperku. Podałam do mięsa, do shoarmy.