Indyjski Pudding Ryżowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 1 szklanka gotowanego ryżu długoziarnistego lub ryżu basmati
- 1 szklanka mleka
- 1 / 2 szklanki śmietany kremówki
- 3 / 4 szklanki mleka kokosowego
- 1 / 4 szklanki cukru
- 1 / 4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 / 3 szklanki rodzynek
- 1 / 3 szklanki posiekanych, niesolonych pistacji
Sposób Przygotowania
Do dużego garnka wlać mleko i wsypać ryż. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, często mieszając aż masa zacznie gęstnieć, ok. 5 minut.
Zwiększyć ogień do średniego, dodać śmietanę, mleczko kokosowe, cukier i kardamon i gotować do zgęstnienia masy, około 5 – 10 minut. Użyj trzepaczki, aby zapobiec zbicia się kardamonu. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać rodzynki i pistacje. Przelać całość do szklanej miski/misek. Podawać schłodzone, lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!