Żołądki kurze w sosie czosnkowym

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Dość dużo czosnku, ale wierzcie mi – w tym tkwi urok tego gulaszu

Składniki

  • 1kg żołądków z kurczaka
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki mąki pszennej

Opis przygotowania

Żołądki dokładnie oczyścić, wypłukać. Można pokroić w paski, ale niekoniecznie. Przełożyć do rondla, zalać dwiema szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na niedużym ogniu, ok. 40 min, aż będą prawie miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do żołądków razem z solą i pieprzem, dusić kolejne 15min. Miękkie masło utrzeć z mąką na jednolitą pastę i przełożyć do rondla, zagotować mieszając, dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Ilość czosnku może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie, że wcale nie jest go zbyt dużo.

file1259006190



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...