Ryżotto na winie

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

czyli danie z tego co Ci się w lodówce pod rękę nawinie…

Składniki

  • szklanka suchego ryżu
  • kawałek cienkiej kiełbasy ok.20 dkg
  • kawałek pieczeni wieprzowej ok.20 dkg
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 20 dkg mrożonej kukurydzy
  • ok. 20 dkg mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 dość duży pomidor
  • po pół pęczka koperku, szczypiorku cienkiego i natki pietruszki, razem z  łodyżkami
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 3 łyżki oleju
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Opis przygotowania

Ryż dokładnie wypłukać, aż woda będzie przejrzysta, osączyć, zalać 1,5 szkl. zimnej wody, dodać pół łyżeczki soli i ugotować. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczeń. Kiedy się zrumienią dodać posiekaną cebulę i czosnek, przykryć, dusić chwilę. Następnie dodać kukurydzę i fasolkę, 3-4 łyżki wody, i  dusić pod przykryciem aż fasolka będzie miękka (3-4min). Dodać ryż, posiekaną zieleninę, pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, pół szklanki wody i  dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut mieszając, doprawić pieprzem i ew. solą. Z tej ilości podanych składników wyszło ryżotto, którym nakarmiłam 4 bardzo głodne osoby.

file1259004769