Łosoś z makaronem i bobem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 2 filety z łososia
– sok z cytryny
– sól i pieprz
– makaron typu spaghetti
– 4 ząbki czosnku
– 30 dag młodego bobu
– 1 płaska łyżeczka cukru
– 2 główki kopru włoskiego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki śmietany
– pieprz kolorowy gruboziarnisty
– olej do smażenia
Rybę pokropić cytryną, posypać solą i pieprzem. Bób ugotować, dodając cukier, a pod koniec sól (ok. 10 min., aby nie przegotować). Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę usmażyć na oleju, na złoty kolor. Dodać 2 ząbki czosnku podczas smażenia. Bób odsączyć, dodać masło i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Wyjąć rybę, do oleju dodać śmietanę, zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz, posypać pieprzem, udekorować tartym koprem włoskim.