Zapiekana kasza gryczana z grzybami na szybko

29 czerwca 2011, dodał: malgosia74
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

-40 dkg kaszy gryczanej

-10dkg masła

-ok. 60 dkg grzybów (mogą być mrożone, leśne)

-1 cebula

-kubek śmietany 18%

-1 jajko

-10dkg sera żółtego

-oliwa z oliwek

-przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać w garnku, wsypać opłukaną i odsączona kaszę. Mieszając lekko podsmażyć i zalać wrzątkiem (do objętości kaszy). Dodać masło i sól. Gotować na wolnym ogniu i mieszać od czasu do czasu aż woda wsiąknie w kaszę. W międzyczasie cebulę pokroić w prążki i podsmażyć, dodać pokrojone grzyby i poddusić pod przykryciem chwilkę. W razie potrzeby podlać wodą. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masełkiem na dno wyłożyć połowę kaszy, na nią grzyby i przykryć drugą połową kaszy. Jajko roztrzepać i dodać śmietanę, lekko posolić i wylać na kaszę, a na wierzch zetrzeć ser żółty. Zapiec chwilkę w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku ( najlepiej z funkcją opiekania wierzchu)  i wyjąć jak się zrumieni. Wierzch posypać pietruszką. Danie szybkie, zdrowe i idealne na obiad, kolację i na każdą inną okazję. Smacznego :)