Awaryjny obiad w kwadrans
Artykuł zewnętrzny
spaghetti z pomidorami
- ok. 180 g makaronu spaghetti (na 2 osoby)
- łyżka oliwy
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów np. Łowicz :)
- ser żółty
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i króciutko dusimy – pilnując, aby czosnek się nie przypalił. Następnie wrzucamy puszkę pomidorów i dodajemy przyprawy – pieprz, zioła prowansalskie, odrobinę cukru i bazylię. Dusimy kilka minut i pod koniec mieszamy z makaronem. Na talerzu posypujemy startym serem.
UWAGA jeśli mamy w lodówce pulpety czy kotlety mielone z poprzedniego obiadu możemy je rozdrobnić widelcem i dorzucić do sosu (przed pomidorami). Danie będzie wtedy bardziej sycące i wartościowe a my unikniemy później wyrzucania resztek obiadowych.