Awaryjny obiad w kwadrans

10 czerwca 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

spaghetti z pomidorami

  • ok. 180 g makaronu spaghetti (na 2 osoby)
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów np. Łowicz :)
  • ser żółty

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i króciutko dusimy – pilnując, aby czosnek się nie przypalił. Następnie wrzucamy puszkę pomidorów i dodajemy przyprawy – pieprz, zioła prowansalskie, odrobinę cukru i bazylię. Dusimy kilka minut i pod koniec mieszamy z makaronem. Na talerzu posypujemy startym serem.

UWAGA jeśli mamy w lodówce pulpety czy kotlety mielone z poprzedniego obiadu możemy je rozdrobnić widelcem i dorzucić do sosu (przed pomidorami). Danie będzie wtedy bardziej sycące i wartościowe a my unikniemy później wyrzucania resztek obiadowych.

file1307692075