Ekspresowy bigos z pieczarek i mięsa w 30 minut
Ten bigos świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno:)
Składniki:
300 g schabu bez kości
1 cebula
1 czerwona papryka
1/2 kg pieczarek
200 g wędliny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki
olej, sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
Wykonanie:
Pieczarki myję, obieram ze skórki i kroję w cienkie plastry a następnie podsmażam na rozgrzanym oleju. Paprykę myję i wyjmuję z niej gniazdo nasienne, sparzam w gorącej wodzie obieram ze skórki i kroję w paski. Posiekaną cebulę szklę na oleju. Mięso i wędlinę kroję w kostkę a następnie podsmażam razem z cebulą. Gotowe mięso i wędlinę łączę z pieczarkami i papryką. Dodają koncentrat pomidorowy oraz mieloną czerwoną paprykę. Duszę na ogniu przez 5-10 min. Mąkę łączę z 1/2 szklanki przegotowanej wody i dokładnie mieszam. Bigos zdejmuję z ognia i dodaję zasmażkę. Dokładnie całość mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję ze świeżym pieczywem:)
Smacznego:)