Kurczak z Tajldandii

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

100 g     prażonych niesłonych orzeszków ziemnych
2 łyżki     sosu sojowego
1-2 łyżeczki     curry
100 ml     mleka kokosowego
1 łyżeczka     posiekanego liścia kolendry
700 g     filetów kurczaka
1 łyżeczka     Vegety
2 łyżki     oleju
Sałatka:
400 g     ogórek
120 g     kiełków sojowych
1 łyżeczka     posiekanej świeżej mięty
100 g     cebuli
1 łyżeczka     posiekanej kolendry
    sól
2 łyżki     oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki     soku z cytrynki

Przygotowanie

   1. Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać.
   2. Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do olejem posmarowanej brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych.
   3. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
   4. Ogórki wzdłuż przeciąć, wyjąć nasiona i pokroić w cienkie wstążki.
   5. Dodać kiełki sojowe, miętę, cebulę, posiekane liście kolendry, sól, olej, sok z cytrynki i wszystko dokładnie wymieszać.

Serwowanie

Ciepłe mięso serwować z sałatką.
Rada

Świeże liście kolendry można zastąpić natką pietruszki, a olej z orzeszków ziemnych oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

na podstawie: www.podravka.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wakacyjne kolory paznokci
Neonowe kolory – odważne i energetyzujące. Neonowe kolory to prawdziwy hit lata 2024. Żywe...
Koncerty
Ja byłam ostatnio na dni Tyczyna gdzie był koncert zespołu IRA. Wspaniały, niezapomniany koncert!!!
pokój dziecięcy
Ozdoby na ścianę do pokoju dziecka to doskonały sposób na nadanie pomieszczeniu charakteru...
Jaka fryzura do okrągłej twarzy?
Dla twarzy okrągłej idealnym rozwiązaniem jest long bob, zwany również lobem. To dłuższa wersja...