Zalecane i zakazane produkty w diecie optymalnej dr Kwaśniewskiego
W dziennym jadłospisie diety optymalnej zachwiany jest stosunek kwasów nasyconych do jedno – i wielonienasyconych (nasyconych powinno być najmniej a jednonienasyconych – np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy – najwięcej).
Co jeszcze? W prawidłowo zbilansowanej diecie dopuszcza się spożycie około 5 sztuk jaj tygodniowo, dieta optymalna „nakazuje” spożywanie ich aż 4 i więcej na dobę!
Największą wadą diety jest ograniczenie spożycia węglowodanów, głównie w postaci produktów zbożowych i owoców. Zboża i wszystkie produkty z nich powstałe dostarczają niezbędnych składników mineralnych (magnezu, żelaza, cynku, witamin z grupy B) i błonnika.
Dr Kwaśniewski propaguje te produkty, które każdy dbający o zdrowie powinien zdecydowanie ograniczyć chcąc zapewnić sobie dobre samopoczucie i zdrowie.
Dieta ta nie jest dietą dla osób pragnących się zdrowo odżywiać!
Produkty zalecane
1. Wszystkie rodzaje serów.
2. Jaja – powyżej 4 na dobę.
3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły.
4. Każdy rodzaj mięsa, najlepiej tłuste, wieprzowe, wszystkie rodzaje wędlin – najlepsze salcesony.
6. Ryby, konserwy rybne, drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka.
8. Dużo tłuszczu – masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roślinnego.
9. Mleko lub śmietana do 0,5 litra/dobę.
10. Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobę.
11. Jeden ziemniak (frytki na smalcu, łoju).
12. Należy pić więcej płynów – bez cukru.
13. Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone – 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody.
1. Cukier, słodycze, miód.
3. Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty.
4. Ryż i kasze, chleb i pieczywo.
6. Ciasta, kluski, potrawy mączne.
7. Ziemniaki, mąka ziemniaczana.
9. Groch i fasola.
10. Słodzone płyny.
11. Inne produkty pochodzenia roślinnego.
12. Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw.
Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
- Jajka w dietach odchudzających
- Dieta Kopenhaska – warto?
- Dlaczego tak trudno jest schudnąć?
- Wszystkie skuteczne diety