Dieta Kwaśniewskiego zdrowa?

8 czerwca 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Zalecane i zakazane  produkty w diecie optymalnej dr Kwaśniewskiego

Dieta optymalna opiera się na dosyć kontrowersyjnych założeniach.  Polega na spożywaniu tłustych produktów, wykluczając przy tym (lub maksymalnie ograniczając) spożycie węglowodanów. Czy taki sposób odżywiania się faktycznie pomaga schudnąć i to bez uszczerbku na zdrowiu?
Dieta optymalna (jej autorem jest dr Kwaśniewski), zezwalając na spożywanie wszystkich mięs na pewno dostarcza odpowiednich ilości białka. Jednak kładąc nacisk na te bardziej tłuste (podroby, mięso wieprzowe, chrząstki itp.) zdecydowanie przekracza dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz, a w tym na nasycone kwasy tłuszczowe, które nie powinny przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania na tłuszcz.

W dziennym jadłospisie diety optymalnej zachwiany jest stosunek kwasów nasyconych do jedno – i wielonienasyconych (nasyconych powinno być najmniej a jednonienasyconych – np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy – najwięcej).

Co jeszcze? W prawidłowo zbilansowanej diecie dopuszcza się spożycie około 5 sztuk jaj tygodniowo, dieta optymalna „nakazuje” spożywanie ich aż 4 i więcej na dobę!

Największą wadą diety jest ograniczenie spożycia węglowodanów, głównie w postaci produktów zbożowych i owoców. Zboża i wszystkie produkty z nich powstałe dostarczają niezbędnych składników mineralnych (magnezu, żelaza, cynku, witamin z grupy B) i błonnika.

Dr Kwaśniewski propaguje te produkty, które każdy dbający o zdrowie powinien zdecydowanie ograniczyć chcąc zapewnić sobie dobre samopoczucie i zdrowie.

Dieta ta nie jest dietą dla osób pragnących się zdrowo odżywiać!

Produkty zalecane

1. Wszystkie rodzaje serów.
2. Jaja – powyżej 4 na dobę.
3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły.
4. Każdy rodzaj mięsa, najlepiej tłuste, wieprzowe, wszystkie rodzaje wędlin – najlepsze salcesony.
6. Ryby, konserwy rybne, drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka.
8. Dużo tłuszczu – masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roślinnego.
9. Mleko lub śmietana do 0,5 litra/dobę.
10. Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobę.
11. Jeden ziemniak (frytki na smalcu, łoju).
12. Należy pić więcej płynów – bez cukru.
13. Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone – 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody.

Produkty zabronione

1. Cukier, słodycze, miód.
3. Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty.
4. Ryż i kasze, chleb i pieczywo.
6. Ciasta, kluski, potrawy mączne.
7. Ziemniaki, mąka ziemniaczana.
9. Groch i fasola.
10. Słodzone płyny.
11. Inne produkty pochodzenia roślinnego.
12. Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Jajka w dietach odchudzających
  2. Dieta Kopenhaska – warto?
  3. Dlaczego tak trudno jest schudnąć?
  4. Wszystkie skuteczne diety