Pyszny dżem z pomarańczy

2 czerwca 2011, dodał: Krecik
Artykuł zewnętrzny

Potrzebne składniki:

6-7 szt. pomarańczy

  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 1 Żelfix 2:1 Dr. Oetkera
  • 500 g cukru
  • 25 ml cytrynówki

    Pomarańcze myję, obieram ze skórki i z białych błonek, tak aby pozostał sam miąższ. Z tak obranych pomarańczy odważam 1 kg. Umytą cytrynę przekrajam na pół, wyciskam z jednej połowy sok, a na talerzyk skrajam drobne paseczki cytrynowej skórki.

    Pomarańcze wkładam do garnka, dodaję Żelfix i zagotowuję mieszając. Następnie dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny oraz cytrynówkę i gotuję jeszcze 1-2 minuty.

    Gorący dżem nakładam do pełna do wyparzonych słoików, które szczelnie zamykam i układam do góry dnem na około 5 minut.

    file1307010064



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz