Pyszny dżem z pomarańczy
Artykuł zewnętrzny
Potrzebne składniki:
6-7 szt. pomarańczy
- sok i skórka z ½ cytryny
- 1 Żelfix 2:1 Dr. Oetkera
- 500 g cukru
- 25 ml cytrynówki
Pomarańcze myję, obieram ze skórki i z białych błonek, tak aby pozostał sam miąższ. Z tak obranych pomarańczy odważam 1 kg. Umytą cytrynę przekrajam na pół, wyciskam z jednej połowy sok, a na talerzyk skrajam drobne paseczki cytrynowej skórki.
Pomarańcze wkładam do garnka, dodaję Żelfix i zagotowuję mieszając. Następnie dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny oraz cytrynówkę i gotuję jeszcze 1-2 minuty.
Gorący dżem nakładam do pełna do wyparzonych słoików, które szczelnie zamykam i układam do góry dnem na około 5 minut.