Kotlety schabowe w cieście z musztardą
Artykuł zewnętrzny
kotlety:
6 schabowych, 2 łyżki musztardy, 1/2 pęczka bazylii, 6-7 dużych ząbków czosnku, majeranek, oregano, sól, pieprz.
Kotlety cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Bazylię posiekać, czosnek pokroić w plasterki. Mięso z jednej strony cienko posmarować musztardą. Na to rzadko ułożyć czosnek, posypać bazylią, majerankiem i oregano. Kotlety złożyć na pół, brzegi lekko przyklepać tłuczkiem, by się złaczyły.
ciasto:
2 jajka, szkl. mąki, szkl. mleka, sól, pieprz.
Jajka zmiksować z mąką, dolewać mleko, aż zgęstnieje jak śmietana. Przyprawić.
Kotlety maczać w cieście i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć.
Od czasu do czasu lubię zjeść kotlety w nieco innej postaci niż tradycyjne schabowe.