Makaron z pulpecikami
Składniki (6 porcji):
Pulpeciki:
– 250 g mielonej wieprzowiny
– 250 g mielonej wołowiny
– 1 jajko
– 2 łyżki świeżego startego parmezanu
– 1 starty ząbek czosnku
– łyżeczka suszonego oregano
– 3 łyżki semoliny (można zastąpić kaszą manną) lub bułki tartej
– duża szczypta czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 700 g przecieru pomidorowego
– szczypta cukru, sól, pieprz
– 100 ml pełnotłustego mleka
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na pulpeciki w dużej misce i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na wyłożonej folią samoprzylegającą tacy i włożyć do lodówki. Następnie w blenderze zmiksować cebulę, czosnek i oregano, dodać do rozgrzanej w dużym rondlu oliwy i łyżki masła, smażyć 10 min., często mieszając. Dodać przecier i ok. 1,5 szklanki wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wlać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Gotować częściowo przykryte ok. 20 min. W trakcie gotowania nie mieszać pulpecików, w przeciwnym razie mogą się rozpaść. Pod koniec tego czasu spróbować sos – być może trzeba będzie go doprawić.
Podawać z domowym makaronem pokrojonym na wstążki o szerokości 1 cm.