Kalafior z bułką tartą
Nie ma nic smaczniejszego niż kalafior z bułką tartą i masełkiem – mniam! ;D
Składniki:
- Kalafior
- Pół kostki masła
- Bułka tarta
- Sól
- Przyprawy – polecam czosnek granulowany i paprykę, bądź kostki smakowe w tych smakach
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo (ok. 12-13 minut). Należy szczególnie uważać, żeby nie rozgotować kalafiora, bo wtedy będzie się nadawał jedynie na puree, a jak wrzucimy na patelnię i zaczniemy mieszać, to rozdrobni się na małe kawałeczki, co wygląda niezbyt estetycznie.
Następnie roztapiamy masło na patelni (na małym ogniu) i dosypujemy bułki tartej i przypraw. Podsmażamy do zarumienienia cały czas mieszając. Jeśli wsypaliśmy za dużo bułki tartej i całość jest za sucha, nie chcę się rozmieszać, dodajemy jeszcze trochę masła, ewentualnie troszkę oleju.
Gdy bułka już się zarumieni wrzucamy kalafior i smażymy (nadal na małym ogniu) przez kilka minut.
Danie jest gotowe do podania – mi przygotowanie zajmuje ok 20-25 minut.
Można podawać jako przekąskę, albo w połączeniu z mięsem, lub ziemniakami i jajkiem sadzonym.