Porozmawiaj na forum o pieczywie WASA: TUTAJ
1. Czym się różni pieczywo chrupkie od lekkiego?
Pieczywo chrupkie wypiekane jest w piecu, z ciasta powstałego z mąki i wody, a następnie posypywane jest (w zależności od rodzaju) różnymi dodatkami: sezamem, płatkami owsianymi, otrębami itp.
W kategorii pieczywa chrupkiego wyróżniamy pieczywo wypiekane w technologii wypieku zimnego (gdzie w celu spulchnienia ciasta wtłacza się do niego zimne powietrze; nie ma dodatku drożdży) w wyniku czego powstaje pieczywo o cienkich i dość kruchych kromeczkach. Dostępne pieczywa w tej technologii to: chrupkie 3 zboża, chrupkie żytnie i chrupkie z sezamem oraz Wasa Graham.
Druga dostępna technologia to wypiek na ciepło: ciasto rośnie dzięki dodanym do niego drożdżom. Powstałe pieczywo charakteryzuje się grubszymi i twardszymi kromkami. Pieczywa Wasa wypiekane w tej technologii dostępne w Polsce to: Wasa Sport, Original i Muesli.
Pieczywo lekkie zaś powstaje w procesie ekstruzji, podczas którego na ciasto działa bardzo wysoka temperatura i ciśnienie. W wyniku tego powstają kromeczki bardzo lekkie i puszyste. Dostępne smaki pieczywa lekkiego to: żytnie, pszenne, ryżowe, kukurydziano-zytnie i 7 zbóż.
Pieczywo lekkie Wasa to doskonałe uzupełnienie codziennej diety – do chrupania bez ograniczeń i bez zbędnych kalorii. Idealne, gdy znienacka dopadnie Cię ochota na przegryzienie czegoś lekkiego, a nie masz ochoty po raz kolejny sięgać po inną przekąskę, która wraz z głodem zabija często nasze dobre samopoczucie.
Smakuje równie dobrze jako podstawa lekkich, zdrowych kanapek jak i samodzielna przekąska pomiędzy posiłkami.
2. Co to znaczy, że pieczywo jest pełnoziarniste?
Pieczywo pełnoziarniste to takie, które jest wypiekane z mąki powstałej z całych ziaren zboża: jądra, kiełka i łuski. Nie musi zatem zawierać dosłownie pełnych ziaren – są one obecne w pieczywie pełnoziarnistym w postaci pełnoziarnistej mąki. Produkty pełnoziarniste to jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia – dowodzą tego najnowsze badania naukowe prowadzone niezależnie w różnych częściach świata.
3. Dlaczego pieczywo pełnoziarniste jest zdrowsze (lepsze) od zwykłego (białego)?
Sekret tkwi w zewnętrznej warstwie ziarna, zawierającej dużo więcej błonnika, substancji bioaktywnych, witamin i minerałów niż jego środek, z którego powstaje biała (oczyszczona) mąka. Jak wykazują najnowsze wyniki badań, produkty pełnoziarniste (w tym pieczywo pełnoziarniste) wspomagają działanie układu pokarmowego, redukują ryzyko nadwagi oraz są pomocne w profilaktyce chorób serca i cukrzycy.
4. Jakie są zalety diety bogatej w produkty pełnoziarniste?
Jest ich cały szereg. Oto najważniejsze:
– dłuższe uczucie sytości po posiłku
– sprawniejsze działanie układu pokarmowego
– zredukowanie ryzyka chorób serca
– zredukowanie ryzyka cukrzycy
– zredukowanie ryzyka nadwagi
– pomoc w kontroli wagi
– zredukowanie chęci sięgania po słodycze
– lepsze samopoczucie
5. Co to jest błonnik i gdzie się znajduje?
Błonnik jest związkiem występującym w pożywieniu pochodzenia roślinnego, między innymi w ziarnach zbóż. Jego rozłożenie w ziarnie nie jest równomierne i znajduje się głównie w łusce ziarna.
Błonnik jest skomplikowanym związkiem, nieulegającym rozkładowi podczas trawienia i dlatego nie wytwarza żadnej energii. Jest on jednak niezbędnym elementem w naszej diecie wywołując wiele korzystnych efektów fizjologicznych: zwalnia szybkość jedzenia, wzmaga wydzielanie śliny, powodując tym rozcieńczanie próchniczogennych cukrów, wiąże i usuwa z organizmu zbędne lub szkodliwe substancje, pochłaniając płyny pęcznieje, co wytwarza poczucie sytości i ułatwia pracę jelit. Błonnik wiąże i usuwa z organizmu również część zawartego w pożywieniu tłuszczu. Szczególnie błonnik żytni dobrze spełnia tę rolę.
Błonnik składa się m. in. z celulozy, lignin oraz innych nietrawionych przez ludzki organizm węglowodanów złożonych.
Mąka pełnoziarnista, z której powstają pełnoziarniste produkty zawiera wysoki poziom błonnika. W pieczywie chrupkim wypiekanym z mąki pełnoziarnistej zawartość błonnika na 100g wynosi 16g, podczas gdy np. zwykły żytni chleb razowy zawiera go ok. 6%, chleb graham 5%, chleb baltonowski 4,5%, bułka kajzerka 2%. Według współczesnej wiedzy dzienna dawka błonnika w diecie dorosłego, zdrowego człowieka powinna wynosić 30 – 35g.
W przesiewanej mące żytniej zawartość błonnika spada o więcej niż połowę, a w przesiewanej mące pszennej wynosi już ona tylko 3% błonnika.
6. Dlaczego teraz mówi się tyle o produktach pełnoziarnistych?
Warto pamiętać, że w dawnych czasach ludzie jedli o wiele więcej produktów pełnoziarnistych niż dzisiaj. Poziom błonnika przyjmowany w codziennej, przeciętnej diecie może być nawet kilkakrotnie niższy, niż u naszych przodków. Nowoczesna dieta doprowadziła do wielu schorzeń takich jak cukrzyca, otyłość i choroby serca. Wiele badań naukowych wskazuje na to, że produkty pełnoziarniste mogą zredukować ryzyko występowania tych chorób i pozytywnie wpłynąć na zdrowie ludzkości.
7. Jak dużo produktów pełnoziarnistych powinnam jeść?
Oczywiście wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania, jednak biorą pod uwagę „średnią” osobę, 6-7 kromek w 100% pełnoziarnistego pieczywa WASA dziennie powinno wystarczyć, aby odczuć dobroczynne skutki działania pełnego ziarna.
8. Ile odmian w 100% pełnoziarnistego pieczywa oferuje Wasa?
Aktualnie są to 4 odmiany pieczywa chrupkiego: 3 zboża, żytnie, z sezamem, Sport. Niektóre rodzaje pieczywa Wasa wypiekane są z przewagą mąki pełnoziarnistej; są to: Original, Muesli, Graham oraz lekkie 7 zbóż.
9. Czy produkty pełnoziarniste można produkować z każdego rodzaju zboża?
Tak, choć z technologicznego punktu widzenia trudniej jest wyprodukować dobry pełnoziarnisty produkt z jęczmienia, owsa i pszenicy. Pełnoziarnista mąka pszenna na przykład ma nieco gorzkawy smak. Dlatego też najpopularniejsze są żytnie produkty pełnoziarniste. Unikalne właściwości żyta pochodzą z optymalnej kombinacji skrobi, błonnika i białka, co sprawia, że produkty wypiekane z pełnoziarnistej mąki żytniej są wyjątkowo pożywne i smaczne.
10. Czym wyróżnia się żyto na tle innych zbóż?
Żyto charakteryzuje się wysokim poziomem błonnika, białka, węglowodanów, substancji bioaktywnych, minerałów, witamin oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pełnoziarniste produkty żytnie dostarczają węglowodanów złożonych i białka w połączeniu z wysokim poziomem błonnika oraz niskim poziomem tłuszczu. Ponadto żyto charakteryzuje się inną kompozycją błonnika. Zawiera ona właściwą kombinację rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika i znacznie więcej substancji zwanych ligninami oraz pentosanami niż inne zboża.
11. Czy zwykłe (miękkie) pieczywo pełnoziarniste jest jednakowo zdrowe?
Z punktu widzenia efektów dostarczanych organizmowi nie ma znaczenia, z jakiego produktu pochodzi mąka pełnoziarnista. Należy jednak pamiętać, że większość ciemnego pieczywa nie zawiera w 100% mąki pełnoziarnistej, a jest wypiekana jedynie z jej dodatkiem (lub na bazie pełnoziarnistej, a z dodatkiem zwykłej mąki).
Najwyższy czas, aby zwykli zjadacze chleba nie ulegali magii nazw typu ciemny, czy wieloziarnisty. Często są one bardzo mylne, w żadnej mierze nie są gwarancją jakości czy też wartości odżywczych istotnych w diecie człowieka. To, że chleb ma ciemną barwę nie zawsze oznacza, że jest pełnoziarnisty. Zdarzają się mianowicie pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki przesiewanej (oczyszczonej, białej), które sprawiają tylko wrażenie pieczywa pełnoziarnistego poprzez ciemną barwę. Chleb wieloziarnisty natomiast oznacza po prosu, że zawiera kilka rodzajów mąki, ale niekoniecznie pełnoziarnistej.
12. Czy wypiek nie niszczy substancji zawartych w mące pełnoziarnistej?
Nie. Wszystkie wartości odżywcze zawarte w pełnym ziarnie są zachowane podczas wypieku.
13. Kiedyś słyszałam, że dzieci nie powinny jeść zbyt wiele produktów pełnoziarnistych. Czy to prawda?
Dzieci również mają zapotrzebowanie na składniki zawarte w produktach pełnoziarnistych, w tym błonnik. Oczywiście ilości rekomendowane dla dzieci są inne niż dla dorosłych.
14. Czy produkty Wasa zawierają dodatki konserwujące lub barwiące?
Wszystkie pieczywa Wasa produkowane są bez żadnych dodatków barwiących czy konserwujących. Jednak do niektórych rodzajów pieczywa, np. produkowanych z owsa czy pszenicy, dodawane są emulgatory sprawiające, że produkt uzyskuje odpowiednią strukturę. Dodatki te są naturalne (np. lecytyna słonecznikowa). Wynika to z faktu (patrz pyt. 9), że z niektórych zbóż trudniej jest wyprodukować produkty pełnoziarniste niż z żyta.
15. Jaka jest zawartość soli w produktach Wasa?
Nasze produkty zawierają relatywnie niewiele soli. Zawartość soli w różnych rodzajach pieczywa Wasa wynosi od 0,9 do 1,2%.