Hiszpańska zupa cebulowa

9 czerwca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 6 kromek czerstwej bułki
  • cebula
  • 50 dag miękkich pomidorów
  • 2 jaja
  • 6 szklanek esencjonalnego bulionu (może być z kostki)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól

W rondlu rozgrzać oliwę i dodać posiekane pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), posiekaną cebulę i czosnek, podlać kilkoma łyzkami bulionu i dusić. Gdy cebula się zeszkli, wlać pozostały gorący bulion i zagotować, a potem wszystko zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Kromki bułki zrumienieć na oleju z obu stron. Zupę przelać do do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć grzanki. Uważnie i powoli wylać na nie ubite rózga jaja. Wstawić zupę do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni C i zapiekać, aż jaja się zetną.