śląskie roladki

22 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

przygotuj:

 

– 60 dag wołowiny

– 10 dag wędzonego boczku

– 1 cebulę

– kiszony ogórek

– sól, pieprz

– 10 grzybków suszonych

– 1/2 szklanki śmietany

– 4 łyżki francuskiej musztardy

– 3 łyżki oleju

 

Grzyby namoczyć w szklance wody a następnie ugotować do miękkości. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroic na 4 plastry, porcje mięsa ułożyć na desce i rozbić tłuczkiem. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem.

Ogórek i połowę namoczonych grzybów pokroić w plasterki, cebulke obrać pokroić w piórka, plastry wołowiny posmarować musztardą z jednej strony, na wierzch połozyć cebulę, plasterki boczku, grzybki i ogórka. Mięso zwsinąć i obwiązać nicią lub spiąć drewnianym patyczkiem. W rondlu rozgrzać olej, zrumienić zrazy z obu stron, podlać wywarem z grzybów. Dodać resztę grzybów, przyprawić sola i pieprzem i dusic pod przykryciem do miękkości. Wlać śmietanę, ponownie doprawić, podawać z ziemniakami i surówką sezonową.

 

dodatki do dekoracji, przyprawy znajdziesz na aukcji:

http://www.allegro.pl/item629179611_wanilia_dluugie_laski_wanilii_16_cm_od_suprsprzed.html