Przepis na domowy chlebek

4 maja 2011, dodał: fantaghiro
Artykuł zewnętrzny

Produkty na 2 chleby:

  • 10 dag drożdży (w kawałku),
  • 1 litr mleka (2% zimne),
  • 1 kg mąki,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • płaska stołowa łyżka soli,
  • margaryna do wysmarowania dwóch brytfanek

Drożdże, płatki i mleko wkładamy do miksera i zostawiamy na godzinę. Po godzinie dodajemy sól i mąkę. Mieszamy. Zostawiamy na kolejną godzinę, co jakiś czas mieszając. Brytfanki smarujemy masłem i rozkładamy ciasto. Pieczemy godzinę w piekarniku w temp 200 stopni C. Po upieczeniu  wyjmujemy i zosatwiamy do ostygnięcia. Prawdziwie domowy chlebek bez grama chemii, zdrowy i pyszny:)