Pyszny szpinak jak w przedszkolu wg Buni

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wiele osób nie lubi szpinaku. Nie wiem z czego to się bierze bo na pewno nie ze smaku. Szpinak jest pyszny.

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 1/2 kg mrożonego mielonego szpinaku
  • 1/4 kostki masła ( 5 dag )
  • sól morska
  • pieprz grubo mielony

W woku ( lub garnku o grubym dnie ) rozgrzać masło . Włożyć odmrożony szpinak ( wyjmuję z zamrażarki 2 godziny wcześniej .Smażyć mieszając aż odparuje sok i szpinak zrobi sie gęsty. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem .

Cały problem ze szpinakiem polega moim zdaniem na jego wyglądzie ( konsystencja ) , a co za tym idzie ze sposobem jego podania . Jeśli położymy go na talerzu obok ziemniaków czy jajka to będzie tworzył nie apetyczną – nieregularną plamę .Podany w dobranym kolorystycznie naczyniu ( miseczce )prezentuje sie zupełnie inaczej i aż zaprasza do jedzenia .

Ja osobiście wole taki mielony szpinak od tego w liściach – choć taki też robię .

To jest najprostsza wersja szpinaku . Można go doprawiać gałka muszkatołową , otartą skórką z cytryny, czosnkiem – dusić ze śmietanką , serem .Zapiekać . Robić z niego farsze .Jest uniwersalny .

file1304098578