Pyszny szpinak jak w przedszkolu wg Buni
Wiele osób nie lubi szpinaku. Nie wiem z czego to się bierze bo na pewno nie ze smaku. Szpinak jest pyszny.
Czas : 15 minut
Składniki :
- 1/2 kg mrożonego mielonego szpinaku
- 1/4 kostki masła ( 5 dag )
- sól morska
- pieprz grubo mielony
W woku ( lub garnku o grubym dnie ) rozgrzać masło . Włożyć odmrożony szpinak ( wyjmuję z zamrażarki 2 godziny wcześniej .Smażyć mieszając aż odparuje sok i szpinak zrobi sie gęsty. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem .
Cały problem ze szpinakiem polega moim zdaniem na jego wyglądzie ( konsystencja ) , a co za tym idzie ze sposobem jego podania . Jeśli położymy go na talerzu obok ziemniaków czy jajka to będzie tworzył nie apetyczną – nieregularną plamę .Podany w dobranym kolorystycznie naczyniu ( miseczce )prezentuje sie zupełnie inaczej i aż zaprasza do jedzenia .
Ja osobiście wole taki mielony szpinak od tego w liściach – choć taki też robię .
To jest najprostsza wersja szpinaku . Można go doprawiać gałka muszkatołową , otartą skórką z cytryny, czosnkiem – dusić ze śmietanką , serem .Zapiekać . Robić z niego farsze .Jest uniwersalny .