Burgery z kukurydzą według Buni

26 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam wszelkie burgery – tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu . Modyfikuje je na wszelkie sposoby .

Czas :30 minut

Składniki :

  • 25 dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą wołowinę )
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 kostki smalcu
  • maggi
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3/4  szklanki kukurydzy konserwowej
  • mąka

Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Dosypać kukurydzę (1/2 szklanki) . Zamieszać tak by kukurydza rozłożyła się w mięsie równomiernie Uformować 4 burgery. Obtoczyć lekko w mące. Spłaszczyć. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy.

Podawać z ziemniakami puree, frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi. Ja podaję z ostrym puree ziemniaczanym ( np. z puree ziemniaczane  z serem pleśniowym ) i posypane resztą kukurydzy konserwowej .

file1303832555