Burgery z kukurydzą według Buni
Artykuł zewnętrzny
Uwielbiam wszelkie burgery – tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu . Modyfikuje je na wszelkie sposoby .
Czas :30 minut
Składniki :
- 25 dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą wołowinę )
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki wody
- 1/3 kostki smalcu
- maggi
- sól
- pieprz mielony
- 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
- mąka
Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Dosypać kukurydzę (1/2 szklanki) . Zamieszać tak by kukurydza rozłożyła się w mięsie równomiernie Uformować 4 burgery. Obtoczyć lekko w mące. Spłaszczyć. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy.
Podawać z ziemniakami puree, frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi. Ja podaję z ostrym puree ziemniaczanym ( np. z puree ziemniaczane z serem pleśniowym ) i posypane resztą kukurydzy konserwowej .