Pizzetki MM by Yvonne
Przyprawa do pizzy:
Po ½ płaskiej łyżeczki:
– suszonej bazylii
– suszonego oregano
– suszonego tymianku
– soli morskiej
– czarnego mielonego pieprzu
– suszonego rozmarynu
– granulowanego czosnku
– prażonej cebulki
– suszonej natki pietruszki
– chilli w proszku
Ciasto:
35 dkg mąki pszennej z pełnego przemiału
170 ml letniej wody
3 dkg świeżych drożdży
1 łyżka fruktozy
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do pizzy
Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego bez cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
50 g chudego twarogu
Farsz:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 małe ogórki kiszone
¼ żółtej słodkiej papryki
2 rzodkiewki
4 średnie pieczarki
½ dużego pomidora
½ dużej cebuli
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
Składniki przyprawy dokładnie rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Składniki ciasta mieszamy ze sobą, podsypując mąki lub dolewając wody tak, aby wyszło ciasto, które da się wałkować (można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm, wykrawamy z niego trójkąty, w każdym zawijamy (1 raz) najkrótszy bok. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu łączymy ze sobą (do uzyskania jednolitej konsystencji).