Łosoś marynowany

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 x 180 g fileta z łososia norweskiego
10 ml salsy z mango i jalapeño
200 g filetowanych gruszek
200 g filetowanych jabłek
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
100 g mix kiełków
1 cytryna
4 gałązki mięty
4 żółte i czerwone pomidory koktajlowe

Umyte i oczyszczone filety z łososia norweskiego pokroić na równe części i marynować w salsie z mango i jalapeño przez ok. 4-6 godzin. Obrane i wyfiletowane jabłka i gruszki usmażyć na maśle, dodać miód, śliwowicę oraz czerwony pieprz i smażyć przez ok. 10 minut. Łososia piec 15 minut w temperaturze 200ºC. Aromatyczne jabłka i gruszki ułożyć na talerzach, a następnie dodać łososia norweskiego. Całość udekorować świeżymi kiełkami, pomidorami koktajlowymi oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.

na podstawie: www.prymat.pl