Feta zapiekana na szpinaku

17 listopada 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

100 g sera feta

200 g mrożonych liści szpinaku

50 ml śmietany 12%

3 duże ząbki czosnku

2 marynowane papryczki chilli

2 czarne oliwki bez pestek

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

¼ szklanki wody

Wodę wlewamy na patelnię, dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż odparuje 90% wody. Czosnek bardzo drobno siekamy. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, pieprzem i solą. Wlewamy do szpinaku i dokładnie mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Fetę dzielimy na trójkąty. Do naczynia, w którym danie będzie podane wkładamy szpinak, wyrównujemy powierzchnię, na nim układamy fetę. Na każdym trójkącie umieszczamy papryczkę i po 2 połówki czarnej oliwki.

Piekarnik rozgrzewamy do 280 stopni (górna grzałka z termoobiegiem).

Fetę zapiekamy przez 10 minut. Podajemy gorącą.

Smacznego!

file1258473842



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.