Roladki ziemniaczano-mięsne

6 kwietnia 2011, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 30-50 dag mielonego mięsa wieprzowego

– 2 jajka

– 5 dag bułki tartej

– 75 -1000 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

-3 żółtka

– 10 dag mąki

– pietruszka, sól, pieprz, olej do smażenia

Mięso mieszamy dokładnie z jajkami, bułką tartą i 1/3 szkl. wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (wg uznania), przyprawiamy do smaku  dokładnie wyrabiamy.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy je  jak są ciepłe. Następnie mielimy je w maszynce.

Do zimnych ziemniaków dodajemy 3 żółtka i mąkę, solimy i wyrabiamy ciasto, które wałkujemy na  placek o średnicy 5-7 cm.

Z naszej masy mięsnej formujemy wałek o średnicy około5-7 cm i układamy na cieście ziemniaczanym (placki : mięsny oraz ziemniaczany muszą mieć taką samą długość) – łączymy 2 placki ze sobą sklejając brzegi ciasta.

Od razy kroimy roladę na 1 cm plasterki. Obtaczamy je w mące i smażymy z  obu stron na piękny złocisty kolor. Podajemy je z surówką lub sałatka na ciepło.

Smacznego

file1302125145