Pleciony śledź z faszerowanymi gruszkami
Śledzik zobowiązuje. I wcale nie trzeba robić go tylko w tym dniu.
Czas : 10 minut
Składniki :
- 4 płaty śledzia w oleju ( bez skóry )
- 2 gruszki
- 2 łyżki pokrojonej papai w lekkim syropie
- olej z pestek winogron
- pieprz kolorowy grubo mielony
- sok z cytryny
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- sól
Gruszki obrać , przekroić na połówki , delikatnie usunąć gniazda nasienne i wydrążyć środek. Połówki gruszek zalać zakwaszoną 2 łyżkami soku z cytryny wodą – zagotować i gotować 3 minuty (obok włożyć kawałki gruszki wydrążone z połówek). Wyjąć i ostudzić. Posmarować sokiem z cytryny by nie ciemniały.
Papaję i kawałki gruszki rozdrobnić w malakserze. Doprawić szczypta soli, grubo mielonym pieprzem kolorowym, skropić odrobiną oleju od śledzi. Wymieszać i napełnić połówki gruszek.
Płaty śledzia wyjąć z oleju i odsączyć. Naciąć delikatnie na 3 paski tak by się nie rozpadły i spleść w warkocze.
Natkę pietruszki i koper bardzo drobno pokroić a następnie utrzeć w moździerzu lub na desce ze szczyptą soli, pieprzu, soku z cytryny i 1/2 łyżki oleju na pastę. Położyć ją na gazik i wyciskać ziołowy olej na lub koło śledzia.
Ułożyć ozdobnie 4 porcje – biorąc na porcję połówkę gruszki wypełnioną farszem i warkocz śledziowy.
Dekorować listkami pietruszki.
Jeśli śledzik ma być podawany później to proponuje napełniać gruszki przed samym podaniem , a połówki gruszek trzymać zawinięte szczelnie w folię w lodówce ).
Można też zrobić samego śledzia bez gruszki, skropić ziołowym olejem i posypać pieprzem.