Pierogi z gotowaną wołowiną
Artykuł zewnętrzny
Czas :1 godzina
Składniki :
- 2 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 40 dag ugotowanej wołowiny z zupy
- 1 ugotowana marchewka z rosołu ( mała lub 1/2 większej )
- kawałek pietruszki ugotowanej z rosołu
- kawałek selera ugotowanego z rosołu
- sól
- pieprz mielony
- oliwa
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć. Mięso zmielić razem z warzywami. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić farsz na ok.35 kulek. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi (jak kto lepi – ręcznie, na płytce ściskarką). Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.Wyjąć.
Podawać – w rosole, okraszone cebulką, skwarkami , pesto – jak kto lubi.
Ja tym razem podałam ze skwarkami i boczku i podsmażonymi pieczarkami.