Paluszki ziemniaczane z sosem czosnkowym

23 września 2013, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Czy zdarzyło się Wam ugotować zbyt dużo ziemniaków na obiad, które zalegały w lodówce, bo nie wiadomo co z nimi zrobić? Mam dla Was świetny pomysł na pyszne paluszki ziemniaczane z sosem czosnkowym :)

Składniki na sos: 1 duży ząbek czosnku, 3 łyżki majonezu, 6 łyżek śmietany, pieprz, sól

Przygotowanie sosu: Wyciskamy czosnek lub drobno go siekamy, mieszamy z majonezem i śmietaną, a następnie przyprawiamy pieprzem i solą.

Składniki na paluszki ziemniaczane: ugotowane i rozgniecione ziemniaki, pół szklanki mąki, 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia

Przygotowanie:

Do ziemniaków dodać mąkę i jajko, wyrobić rękami jednolitą masę. Formować dowolne kształty (ja zrobiłam paluszki), po czym obtoczyć je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.