Kuleczki ziemniaczane w sosie pomidorowym z chili
Sos:
- pomidory w puszce
- koncentrat pomidorowy
- duża,
- gęsta śmietana kremówka (12%)
- małe jajko (albo pół dużego)
- curry
- olej do pieczenia
- mąka,
- jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki, a w tym czasie robimy sos.
Na patelni podgrzewamy olej, z puszkowanych pomidorów odlewamy sok do osobnego naczynia, a pomidory wrzucamy na patelnie; podgrzewamy je, aż całkowicie się rozpadną. Dosypujemy ostrej przyprawy i lekko solimy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy odlany sok i trzy łyżki koncentratu pomidorowego, znów mieszamy. Na koniec dosypujemy dużo curry i szczyptę ziołowej przyprawy. Sos odstawiamy do wystygnięcia. – Z ugotowanych ziemniaków zwyczajowo odlewamy wodę, dodajemy twaróg, całość gnieciemy na pureé. Trzemy na drobnym oczku tarki pół cebuli i również dodajemy. Wbijamy małe jajko, solimy i dodajemy dość dużo curry. Masę dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce (warto do niej dodać jakiejś ostrej przyprawy; jak wspominałam ja preferuję tę do kurczaka). Gotowe kulki wrzucamy na rozgrzany olej obracając dość często, by równomiernie się przypiekły (kulki piecze się bardzo krótko). Kuleczki podajemy z ryżem, całość polewamy sosem.