Kuleczki ziemniaczane w sosie pomidorowym z chili

23 września 2013, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Sos:

  • pomidory w puszce
  • koncentrat pomidorowy
  • duża,
  • gęsta śmietana kremówka (12%)
  • małe jajko (albo pół dużego)
  • curry
  • olej  do pieczenia
  • mąka,
  • jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki, a w tym czasie robimy sos.

Na patelni podgrzewamy olej, z puszkowanych pomidorów odlewamy sok do osobnego naczynia, a pomidory wrzucamy na patelnie; podgrzewamy je, aż całkowicie się rozpadną. Dosypujemy ostrej przyprawy i lekko solimy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy odlany sok i trzy łyżki koncentratu pomidorowego, znów mieszamy. Na koniec dosypujemy dużo curry i szczyptę ziołowej przyprawy. Sos odstawiamy do wystygnięcia.  – Z ugotowanych ziemniaków zwyczajowo odlewamy wodę, dodajemy twaróg, całość gnieciemy na pureé. Trzemy na drobnym oczku tarki pół cebuli i również dodajemy. Wbijamy małe jajko, solimy i dodajemy dość dużo curry. Masę dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce (warto do niej dodać jakiejś ostrej przyprawy; jak wspominałam ja preferuję tę do kurczaka). Gotowe kulki wrzucamy na rozgrzany olej obracając dość często, by równomiernie się przypiekły (kulki piecze się bardzo krótko). Kuleczki podajemy z ryżem, całość polewamy sosem.