Majonez po grecku na różne sposoby

21 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 8 do 10 osób:

* Żółtka 2 szt.
* Musztarda 2 łyżeczki
* Sok z cytryny lub ocet 2 łyżeczki
* Oliwa z oliwek 1 i ¼ szklanki

Przygotowanie:

Żółtka , musztardę i sól miksować przez 2-3 sekundy, wlewać bardzo cienkim strumieniem oliwe i wkraplać sok z cytryny lub ocet, doprawić pieprzem.

Warianty:

1.     Agioli: Do podstawowego przepisu dodać 2 ząbki czosnku.

2.     Różowy majonez: Do podstawowego przepisu dodać 1 łyżkę keczupu, 1 łyżkę koniaku i 5 kropli tabasko. Majonez ten wyśmienicie smakuje jako sos do surowych drobno pokrojonych warzyw jak np.: marchewka pokrojona w cienkie paski , kalafior, pieczarki itp.

3.     Majonez niskokaloryczny : wymieszać 1 szklankę majonezu z 1 szklanką greckiego gęstego jogurtu.

Uwaga ważne aby składniki miały temperaturę otoczenia. Pozwoli to uniknąć zwarzeniu się majonezu.

Przepis pochodzi ze strony www.vafidis.pl

file1300716739



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz