Grecka chałwa

21 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

* Oliwa z oliwek Extra Virgin 1 szklanka
* Simigdali –
* gruboziarnista kasza kukurydziana –
* 2 szklanki
* Cukier 3 szklanki
* Woda 4 szklanki
* Migdałów grubo posiekanych i oczyszczonych ze skórki ½
* szklanki
* Ziarna sezamowego ½
* szklanki
* Skórka z 1 cytryny
* Goździki 1 łyżeczka
* Laska cynamonu 1 szt.

file1300716663


Opis receptury

Syrop : gotować wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedzić.

W głębokim garnku podsmażyć kaszę na silnie rozgrzanej oliwie ciągle mieszając  następnie dodać kolejno migdały i ziarno sezamowe i podsmażać mieszając.

Po zdobyciu złotego koloru garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać gorący syrop. Wymieszać i postawić ponownie na ogniu, gotować na słabym ogniu ciągle mieszając, aż cały syrop wsiąknie w kaszę.

Chałwę najlepiej wyłożyć do formy lub małych foremek. Posypać cynamonem i podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony www.vafidis.pl