Grecka chałwa
Składniki
* Oliwa z oliwek Extra Virgin 1 szklanka
* Simigdali –
* gruboziarnista kasza kukurydziana –
* 2 szklanki
* Cukier 3 szklanki
* Woda 4 szklanki
* Migdałów grubo posiekanych i oczyszczonych ze skórki ½
* szklanki
* Ziarna sezamowego ½
* szklanki
* Skórka z 1 cytryny
* Goździki 1 łyżeczka
* Laska cynamonu 1 szt.
Opis receptury
Syrop : gotować wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedzić.
W głębokim garnku podsmażyć kaszę na silnie rozgrzanej oliwie ciągle mieszając następnie dodać kolejno migdały i ziarno sezamowe i podsmażać mieszając.
Po zdobyciu złotego koloru garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać gorący syrop. Wymieszać i postawić ponownie na ogniu, gotować na słabym ogniu ciągle mieszając, aż cały syrop wsiąknie w kaszę.
Chałwę najlepiej wyłożyć do formy lub małych foremek. Posypać cynamonem i podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi ze strony www.vafidis.pl