Truskawkowo-bananowy posmak raju

20 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 0.5 kg truskawek
  • 0.5 kg bananów (3 małe sztuki)
  • 40 dag jogurtu naturalnego bez cukru
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny + ok. 50 ml wrzątku
  • sok z ok. połowy cytryny
  • słodkie kakao rozpuszczalne do posypania

Opis przygotowania

Truskawki opłukać, odłożyć tyle sztuk, na ile osób przyrządzamy deser. Ja zrobiłam dla 5 osób. Pozostałe truskawki zmiksować z połową jogurtu naturalnego i 2 łyżkami cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i  wymieszać z musem truskawkowym. Wlać do salaterek czy pucharków i  wstawić na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie banany obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wsypać 2 łyżki cukru i zmiksować. Wyjąć nasze desery z lodówki i łyżką nakładać na środek musu truskawkowego bananowy. Mus będzie się lekko wtapiał w truskawkowy. Położyć na wierzchu całą truskawkę i posypać słodkim kakao. Można podawać od razu lub jeszcze schłodzić.

file1300649196



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...