Truskawkowo-bananowy posmak raju
Artykuł zewnętrzny
- 0.5 kg truskawek
- 0.5 kg bananów (3 małe sztuki)
- 40 dag jogurtu naturalnego bez cukru
- 4 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny + ok. 50 ml wrzątku
- sok z ok. połowy cytryny
- słodkie kakao rozpuszczalne do posypania
Opis przygotowania
Truskawki opłukać, odłożyć tyle sztuk, na ile osób przyrządzamy deser. Ja zrobiłam dla 5 osób. Pozostałe truskawki zmiksować z połową jogurtu naturalnego i 2 łyżkami cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z musem truskawkowym. Wlać do salaterek czy pucharków i wstawić na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie banany obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wsypać 2 łyżki cukru i zmiksować. Wyjąć nasze desery z lodówki i łyżką nakładać na środek musu truskawkowego bananowy. Mus będzie się lekko wtapiał w truskawkowy. Położyć na wierzchu całą truskawkę i posypać słodkim kakao. Można podawać od razu lub jeszcze schłodzić.