Truskawkowo-bananowy posmak raju

20 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 0.5 kg truskawek
  • 0.5 kg bananów (3 małe sztuki)
  • 40 dag jogurtu naturalnego bez cukru
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny + ok. 50 ml wrzątku
  • sok z ok. połowy cytryny
  • słodkie kakao rozpuszczalne do posypania

Opis przygotowania

Truskawki opłukać, odłożyć tyle sztuk, na ile osób przyrządzamy deser. Ja zrobiłam dla 5 osób. Pozostałe truskawki zmiksować z połową jogurtu naturalnego i 2 łyżkami cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i  wymieszać z musem truskawkowym. Wlać do salaterek czy pucharków i  wstawić na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie banany obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wsypać 2 łyżki cukru i zmiksować. Wyjąć nasze desery z lodówki i łyżką nakładać na środek musu truskawkowego bananowy. Mus będzie się lekko wtapiał w truskawkowy. Położyć na wierzchu całą truskawkę i posypać słodkim kakao. Można podawać od razu lub jeszcze schłodzić.

file1300649196