Śledziowa z jabłkami i rzodkiewkami
Artykuł zewnętrzny
Przygotowanie: 15 minut
Dla: 4 osób
500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
4 filety z matiesów
jabłko
sok z cytryny
pęczek rzodkiewek
czerwona cebula
6 łyżek śmietany
sos tabasco
natka
sól
pieprz
cukier
Ziemniaki, cebulę i jabłko obrać, rzodkiewki umyć.
Z jabłka usunąć gniazdo nasienne. Razem z ziemniakami i rzodkiewkami pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Matiesy opłukać, osączyć. Pokroić w kawałki. razem z warzywami i jabłkiem ułożyć w salaterce. Polać śmietaną doprawioną solą, pieprzem, cukrem, sosem tabasco i resztą soku z cytryny. Schłodzić w lodówce. Udekorować natką.
Rzodkiewki w sałatce mozna zastąpić kiszonym ogórkiem