Sałatka z kaparami, ziemniakami i kurczakiem
składniki:
- pierś kurczaka podwójna,
- pieczarki świeże – 125g,
- cebula czerwona – 1 duża,
- kukurydza – puszka,
- groszek – puszka,
- ogórek konserwowy – 2 większe sztuki.
- keczup łagodny lub pikantny,
- ziemniaczki sałatkowe z puszki lub ugotowane i obrane – ok 400g po odsączeniu,
- kapary konserwowe – kilka łyżek,
- majonez – 6 łyżek,
- jogurt naturalny gesty – 4 łyżki,
- sok z cytryny – łyżeczka,
- pieprz świeżo zmielony,
- ząbek czosnku (niekoniecznie),
- sól, pieprz,
- maggi, sól, pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, kolendra mielona – lub inny, ulubiony zestaw przypraw do piersi kurczaka.
wykonanie
Piersi kurczaka pokroić drobno i dobrze przyprawić. Podsmażyć na suchej patelni. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, podsmażyć drobno pokrojone pieczarki, które lekko posolić i posypać pieprzem ziołowym. Warzywa z puszki odsączyć z zalewy, ogórek drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i ewentualnie zmiażdżony czosnek. Ziemniaki pokroić w pól plastry. Cebule pokroić w drobna kosteczkę. W dużej, przezroczystej salaterce układać kolejno warstwami: piersi z kurczaka, pieczarki, cebule, keczup, kukurydze, groszek, ogórek konserwowy, majonez, ziemniaki, które posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, odsączone kapary i znowu ziemniaki, posypane pieprzem. Przetrzymywać pod przykryciem w lodówce.