Pyzy z mięsem

23 marca 2011, dodał: madi356
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 1 szklanka mąki ziemniaczanej

– 1/2 kg mięsa wieprzowego

– 1 cebula

– sól

– pieprz

Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do ziemniaków mąkę ziemniaczaną oraz sól i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Przygotowujemy farsz: mięso wieprzowe gotujemy do miękkości, przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do masy mięsnej, solimy oraz pieprzymy do smaku. Z ciasta odrywamy kawałki, nakładamy farsz, formujemy kulki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Polewamy skwarkami.