karp królewski z patelni

30 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

600 g filetowanego karpia bez skóry
50 g mąki pszennej
Oliwa z oliwek do marynowania oraz smażenia
Przyprawa do ryb Prymat
400 g ugotowanych borowików
½ cebuli
1 pomidor bez skóry i nasion
Suszony koperek
1 łyżka oliwy truflowej

Ziemniaki grateau:
500 g obranych ziemniaków
500 ml śmietany 36%
2 ząbki czosnku
Przyprawa do ziemniaków
Tymianek
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
50 g startego sera parmezan

Sos migdałowy:
200 ml mleka
100 ml śmietany
100 g płatków migdałowych
50 ml białego wina
Sok z 1 cytryny
1 łyżka klarowanego masła
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Karpia dokładnie umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie połaczonej z przyprawą do ryb Prymat i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Ziemniaki pokroić na cienkie talarki. W rondelku podsmażyć cebulę i czosnek, zalać śmietaną i dusić do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą do ziemniaków Prymat. Do śmietany dodać ziemniaki i dusić kolejne 5 minut. Kamionkę lub formę do pieczenia posmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, posypać tartym serem i piec przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 30˚C.
W rondlu na łyżce klarowanego masła podsmażyć migdały, a następnie zalać je mlekiem i śmietaną, dodać białe wino, sok z cytryny i przyprawy. Gdy sos zacznie gęstnięć, należy go dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito. Dla poprawienia aromatu do sosu mażna dodać odrobinę startej skórki cytrynowej.

źródło: www.prymat.pl