Kotleto – gołąbki czyli gołąbki inaczej

4 kwietnia 2011,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Mój mąż nie lubi tradycyjnych gołąbków a raczej liści kapusty – w tej, odwrotnej wersji jeszcze mu się nie przejadły

składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • ok. 0,75-1 kg kapusty białej albo pekińskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 szkl. bułki tartej
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3-5 łyżek koncentratu pomidorowego 30%
  • 3 szkl. wody albo wywaru jarzynowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy
  • do smażenia: olej
  • sposób przygotowania: Kapustę kroimy na nieco mniejsze kawałki, wkładamy do lekko osolonego i osłodzonego wrzątku i gotujemy kilka minut aż nieco zmięknie, ale nie rozgotowujemy. Wyjmujemy na sito i  dobrze osączamy. Gdy ostygnie, odciskamy i drobno siekamy. Do mięsa wbijamy jajka, dosypujemy 0,5 szkl. bułki tartej, lubczyk, posiekaną kapustę, mieszamy dokładnie. Doprawiamy pieprzem ziołowym (obficie), czarnym i solą. Formujemy nieduże kotlety, tak jak tradycyjne mielone, obtaczamy z bułce tartej i obsmażamy do zrumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem. Usmażone przekładamy do rondla, podlewamy 1  szkl. płynu (woda lub wywar jarzynowy) i dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok. 10-15 min.. Na patelni roztapiamy masło, rozprowadzamy w  nim mąkę (robimy zasmażkę), powoli zalewamy ją 1-2 szkl. płynu i energicznie mieszamy aby nie zrobiły nam się grudki. Kiedy sos się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, odrobiną cukru, ew. pieprzem, gotujemy 2-3 min. a następnie zalewamy sosem kotlety w rondu. Całość dusimy jeszcze 20-30 min.. Podajemy z  ziemniakami albo pieczywem. W /g mnie takie kotlety, jak i zwykłe gołąbki, muszą postać do następnego dnia i nasiąknąć nieco sosem – są wtedy dużo smaczniejsze.

    file1300197185



    FORUM - bieżące dyskusje

    jaką wodę pić?
    Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
    Ogólnie o zdrowiu
    Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
    Problem z włosami
    No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
    Na Jesienne smutki jakie zapachy?
    O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.