Zupa z suszonego groszku z rybą

12 marca 2011, dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • groszek zielony suszony – 500g,
  • filety z pangi mrożone – 3 sztuki,
  • ziemniaki ugotowane – 3 duże,
  • sól,
  • cukier – łyżka,
  • kolendra mielona – szczypta,
  • sok z cytryny,
  • pieprz ziołowy.

przygotowanie:

Groch zalać zimna wodą wg przepisu na opakowaniu – na moim wystarczyły 2  godziny, ale mimo wszystko lepiej jest wydłużyć czas o kilka godzin. Rybę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z  cytryny, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Podsmażyć na suchej patelni, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Groszek przepłukać, odsączyć, przełożyć do garnka i zalać wrzącą woda na ok 2 cm ponad powierzchnie ziaren. Dodam sól i cukier. Gotować na średnim ogniu wg przepisu na opakowaniu – u mnie była wzmianka o 20 minutach, ale zawsze wydłużam czas gotowania, aby groszek był rozgotowany. Gdy zupa będzie już gęsta, a  groszek miękki, dodajemy mielona kolendrę, pokrojone ziemniaki i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Po kilku minutach dodajemy rybę, delikatnie mieszamy i przelewamy zupę do półmisek. Dekorujemy kilkoma kawałkami usmażonej ryby, układając ja po środku. Aby wzbogacić nieco rybny smak, można ja wcześniej usmażyć na niewielkiej ilości masła.

file1299943071



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...