Cykoria z orzechami i fetą w miodzie

12 marca 2011, dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • cykoria – 2 sztuki,
  • orzechy włoskie siekane – duża garść,
  • ser feta – 80g,
  • sok z cytryny – po kilka kropel na każdą część,
  • miód płynny,
  • cukier brązowy – łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Cykorie umyć, w razie potrzeby odrzucić zewnętrzne liście. Przeciąć każdą wzdłuż na polowe. Dokładnie wyciąć i odrzucić głąb, który może być przyczyna gorzkiego smaku, jeżeli zostanie niedokładnie usunięty. Przełożyć do garnka, zalać gorącą woda, dodać cukier, gotować bez przykrycia przez 7-10 minut, przelać zimna woda, dobrze odcedzić, uważając, aby nie skaleczyć cykorii. (jeżeli wolimy bardziej chrupiące warzywo, należy ją gotować przez 5 minut). Ułożyć cykorie w naczyniu żaroodpornym i lekko skropić sokiem z cytryny. Ser feta pokroić w drobna kosteczkę i posypać każdą połówkę cykorii. Następnie oprószyć całość orzechami włoskimi i polać płynnym miodem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Podawać na ciepło.

file1299934080