Pstrąg z orzechowym nadzieniem

9 marca 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 4 pstrągi dość duże
  • cytryna
  • 4 gałązki natki pietruszki

marynata: 4 łyżki oliwy, sok z 2 cytryn, roztarty ząbek czosnku, pieprz i sól

farsz: 10 dag orzechów włoskich, cebula, strąg czerwonej papryki, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej natki, pieprz i sól

Ryby sprawić, zostawiając głowy bez oczu i ogony. W płytkim naczyniu wymieszać składniki marynaty, obtoczyć w niej ryby, przykryć na 4 godziny. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę drobno posiekać, usmażyć na złoty kolor dodać paprykę i posiekane orzechy, mieszając smażyc około 5 minut. Dodać natkę, doprawić do smaku. Zamarynowane rybki wypełnić farszem, pospinać wykałaczkami, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec około 30 do 40 minut od czasu do czasu skrapiać marynatą. Podawać gorącą.