7 super przepisów na pyszne pasty kanapkowe!

31 października 2022, dodał: amethist
Artykuł zewnętrzny

Smarowanie pieczywa masłem i nakładanie na nie szynki, sera oraz innych dodatków, to klasyczna wersja kanapki. Wszystko tak naprawdę zależy od inwencji twórczej i zachcianek. Co jednak w przypadku, kiedy, tradycyjne połączenia zaczynają się nudzić, a pasty sprzedawane w sklepach naładowane są substancjami chemicznymi, których nazw nie jesteśmy w stanie wymówić? Czy należy zatruwać organizm tego typu produktami? My ze swojej strony radzimy kupić zdrowe, świeże, ulubione produkty i poświęcić kilka minut na przygotowanie pysznej, domowej pasty, która nie tylko będzie miała walory smakowe, ale i zdrowotne.

Klasyczna pasta jajeczna

Absolutna klasyka, jeśli chodzi o domowe pasty kanapkowe. Prosta i szybka w przygotowaniu. W dodatku wymaga użycia posiadanych przez większość ludzi składników — jajek i majonezu. Pasta jajeczna łączy w sobie dobrze znane wszystkim smaki, będzie więc dobrym wyborem na śniadanie dla najmłodszych. Kiedy rozpoznają znane smaki, podane w innej formie, będą się zajadać.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2/3 łyżki ulubionego majonezu
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

Jajka ugotować na twardo. Kiedy trochę przestygną pozbawić je skorupki. Następnie pokroić w drobną kostkę (warto użyć do tego specjalnej szatkownicy, tnącej jajka w naprawdę małe kawałki, jeśli jednak jej nie ma, wystarczy pokroić jajka dobrze naostrzonym nożem). Szczypiorek posiekać w ulubionej wielkości kawałki. Wszystko wrzucić do miski, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Szybka pasta z awokado

Awokado to niezwykle zdrowe warzywo. Idealnie sprawdza się w sałatkach, koktajlach, jako dodatek do różnego rodzaju dań oraz jako dip, czy pasta kanapkowa. Zarówno w postaci surowej, jak i poddane obróbce bogate jest w cenne składniki mineralne oraz pyszny, niepodobny do żadnego innego warzywa smak.

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado przekroić na pół, wyjąć dużą pestkę. Delikatnie naciąć nożem wewnętrzną stronę warzywa  wzdłuż i wszerz, tworząc oddalone od siebie o 2 centymetry paski. Następnie wywinąć skórkę, sprawiając, że wnętrze gładko odejdzie od łupiny. Umieścić awokado w misce. Dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość rozgnieść widelcem. Im bardziej dojrzałe awokado będzie, tym łatwiej będzie sobie z tym poradzić. Ugniatać pastę do momentu, kiedy nie zostaną małe grudki, w tym momencie należy sprawdzić, czy pasta jest dobrze doprawiona. Jeśli nie — przyprawić do smaku. Nie wracać do rozgniatania. Zbyt mocno ugniecione awokado zacznie przypominać oleistą masę, pozbawioną smaku. Gotową pastę podawać według upodobań. Najlepiej smakuje jednak na toście, w towarzystwie jajka w koszulce.

Pasta z ciecierzycy

Coraz bardziej popularna robi się ostatnio ciecierzyca. To roślina należąca do rodziny bobowatych bogata jest w białko, a także składniki pomagające zbić wysoki poziom cholesterolu, czy też obniżyć ciśnienie krwi. Szczególnie zalecana jest weganom i wegetarianom, którzy muszą dbać o zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka, ale także wszystkim innym osobom. Dbanie o zdrowie może być smaczne, co udowadnia między innymi ta pasta kanapkowa.

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 50 g sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta papryki ostrej
  • sól

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę opłukać, następnie włożyć ją do miski i zalać chłodną wodą. Pozostawić na noc, do namoczenia. Następnego dnia odsączyć wodę, ponownie przepłukać ciecierzycę i wraz ze sporą ilością wody, zagotować. Z reguły trwa to około 30 minut. Ugotowaną ciecierzycę odsączyć i zostawić do ostygnięcia i wysuszenia. W międzyczasie na patelni uprażyć sezam. Trwa to zaledwie kilka sekund. Należy być czujnym, bowiem sezam ma tendencję do szybkiego przypalania się. Kiedy ciecierzyca wystygnie wrzucić ją do naczynia blendera. Dodać sezam, sok z cytryny, sól i pozostałe przyprawy. Blendować do momentu, kiedy znikną grudki. Wówczas, powoli zacząć dolewać oliwę. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zajmie to nie więcej niż 30 sekund. Po tym czasie pasta gotowa jest do spożycia.

Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli to kolejne źródło cennych witamin i składników odżywczych. Wapń, fosfor i żelazo, to tylko początek listy dobrodziejstw, jakie zawiera w sobie ta pasta. Zdawać by się mogło, że tak zdrowy produkt będzie niesmaczny bądź nijaki, nic bardziej mylnego, dobrze doprawiony może stać się ulubionym dodatkiem do chleba lub dipem do warzyw i innych przekąsek.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
  • 70 g suszonych pomidorów, wyjętych z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta czubrycy (lub innej ulubionej przyprawy)
  • szczypta papryki ostrej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać wodą i zostawić na noc, by napęczniała. Następnego dnia ugotować ją, tak by była miękka. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Kiedy fasola ostygnie zbeldować ją w naczyniu blendera wraz z pomidorami, czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami. Jeśli blender nie będzie dobrze radził sobie z produktami, należy powoli dolewać oliwy, ona ułatwi pracę ostrzom. Na koniec spróbować, jeśli smak jest taki, jaki smakuje najlepiej, zajadać ze smakiem.

Pasta ze słonecznika

Pestki są źródłem zdrowych tłuszczy, których powinniśmy mieć w naszej diecie jak najwięcej. Wzmacniają smak każdej z potraw, a także przyspieszają chudnięcie. Zbawiennie wpływają jednak nie tylko na organizm, ale także na kubki smakowe. Pestki same w sobie są bardzo smaczne, kiedy jednak występują w towarzystwie odpowiednich przypraw ciężko im się oprzeć.

Składniki:

  • 1,5 szklanki słonecznika pozbawionego łupin
  • 4 suszone pomidory
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziarna słonecznika zalać wodą i zostawić na noc. Rano odsączyć je i zostawić na chwilę do wyschnięcia. Pietruszkę drobno posiekać (to ułatwi pracę blenderowi). Po kilku minutach wrzucić słonecznik, wraz z pomidorami, pietruszką, czosnkiem i sokiem z cytryny. Blendować do momentu uzyskania masy z grudkami. Następnie dolać odrobinę wody. Miksować aż do uzyskania lepkiej, klarownej masy. Jeśli będą z tym problemy można dolać więcej wody. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Słodka pasta marchewkowa

Pasty kanapkowe nie zawsze muszą być wytrawne. Przy użyciu zdrowych, naturalnych składników z powodzeniem można zrobić słodką, smaczną pastę, która zastąpi słodkie dżemy, czy Nutellę. Świetnym rozwiązaniem jest tutaj pasta marchewkowa z daktylami. Jest nie tylko zdrowa, ale i wyśmienicie smakuje oraz bardzo dobrze wygląda.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 4 daktyle
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Daktyle namoczyć w zimnej wodzie przez około 30 minut. Marchewki dokładnie umyć, oskrobać i pokroić w drobną kostkę. Zalać niewielką ilością wody, dodać goździk i dusić przez kilka minut. Na suchej patelni podprażyć wiórki kokosowe, uważając jednak, by się nie przypaliły. Następnie wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować, do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowana pasta gotowa jest do jedzenia.

 

zobacz również: