5 pomysłów na faszerowane naleśniki

12 października 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki kochają zarówno młodzi jak i ci starsi. Są banalnie proste w przygotowaniu, sycące i smaczne. Pochłaniając je często, w pewnym momencie zaczyna nudzić nam się ich „klasyczna wersja”. Na szczęście naleśniki są na tyle uniwersalne, że pasuje do nich mnóstwo składników! Poniżej przedstawiamy pomysły na naleśniki w ciekawszych wersjach. Słone, słodkie, nadziane… z pewnością, każdy znajdzie coś dla siebie. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ,

Naleśniki z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • pół puszki kukurydzy
  • mała papryka konserwowa lub zwykła
  • 350 g startych pieczarek
  • Przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki oregano, łyżeczka przecieru pomidorowego, pół łyżeczki papryki słodkiej

Sos:

  • puszka pomidorów
  • 1/3 szklanki wody
  • papryka ostra
  • bazylia
  • czosnek granulowany

Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i przyprawiamy. Następnie dodajemy pół puszki kukurydzy, kroimy małą paprykę lub paprykę konserwową i dosypujemy do pozostałych składników. Mieszamy i smażymy. Na innej patelni smażymy 350 g pieczarek z solą i pieprzem, dodajemy do reszty składników. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, przecierem pomidorowym, papryką słodką mieszamy i wykładamy farsz na naleśniki. Zwijamy w ruloniki i wykładamy do garnka. Następnie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dusimy na patelni. Gotowym sosem zalewamy naleśniki i zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Smacznego!

Naleśniki z farszem szpinakowo – grzybowym

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • garść grzybów
  • 2 garści szpinaku baby
  • kilka gałązek świeżej pietruszki lub szczypiorku
  • sól, pieprz

Grzyby kroimy w drobne paseczki, cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulkę, następnie dodajemy grzyby, mieszamy i cały czas smażymy. Składniki doprawiamy solą i pieprzem, potem dodajemy szpinak baby. Mieszamy na patelni jeszcze około 2 minuty. Podgrzewamy naleśniki na patelni, wykładamy farsz i zwijamy. Posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego!

„Swojskie” naleśniki z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 5 plastrów boczku surowego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 jajka
  • Sól, pieprz
  • 150 g parmezanu

Cebulkę smażymy z boczkiem, tak aż się zarumienią. Następnie dodajemy kapustę i przyprawiamy. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, starty parmezan oraz przyprawy. Masę wlewamy do pozostałych składników i mieszamy na gorącej patelni przez chwilkę, aż całość zgęstnieje. Nakładamy na gotowe naleśniki, zwijamy je a następnie smażymy na patelni przez chwilkę. Smacznego!

Naleśniki z serem i ziołami

Naleśniki z serem i ziołami

Składniki:

  • 3 jajka
  • śmietana 20-25% (250g)
  • 100 g mąki
  • zioła do smaku
  • 100 g sera
  • około 150 ml mleka
  • szczypiorek

Wszystkie składniki mieszamy i miksujemy. Smażymy na patelni, aż naleśnik się zarumieni. Na koniec posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego!

Meksykańskie naleśniki

naleśniki po meksykańsku

 

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  •  cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  •  łyżka oliwy
  • puszka kukurydzy