5 pomysłów na faszerowane naleśniki
Naleśniki kochają zarówno młodzi jak i ci starsi. Są banalnie proste w przygotowaniu, sycące i smaczne. Pochłaniając je często, w pewnym momencie zaczyna nudzić nam się ich „klasyczna wersja”. Na szczęście naleśniki są na tyle uniwersalne, że pasuje do nich mnóstwo składników! Poniżej przedstawiamy pomysły na naleśniki w ciekawszych wersjach. Słone, słodkie, nadziane… z pewnością, każdy znajdzie coś dla siebie. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ,
Naleśniki z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym
Składniki:
- pierś z kurczaka
- pół puszki kukurydzy
- mała papryka konserwowa lub zwykła
- 350 g startych pieczarek
- Przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki oregano, łyżeczka przecieru pomidorowego, pół łyżeczki papryki słodkiej
Sos:
- puszka pomidorów
- 1/3 szklanki wody
- papryka ostra
- bazylia
- czosnek granulowany
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i przyprawiamy. Następnie dodajemy pół puszki kukurydzy, kroimy małą paprykę lub paprykę konserwową i dosypujemy do pozostałych składników. Mieszamy i smażymy. Na innej patelni smażymy 350 g pieczarek z solą i pieprzem, dodajemy do reszty składników. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, przecierem pomidorowym, papryką słodką mieszamy i wykładamy farsz na naleśniki. Zwijamy w ruloniki i wykładamy do garnka. Następnie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dusimy na patelni. Gotowym sosem zalewamy naleśniki i zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Smacznego!
Naleśniki z farszem szpinakowo – grzybowym
Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- mała cebula
- garść grzybów
- 2 garści szpinaku baby
- kilka gałązek świeżej pietruszki lub szczypiorku
- sól, pieprz
Grzyby kroimy w drobne paseczki, cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulkę, następnie dodajemy grzyby, mieszamy i cały czas smażymy. Składniki doprawiamy solą i pieprzem, potem dodajemy szpinak baby. Mieszamy na patelni jeszcze około 2 minuty. Podgrzewamy naleśniki na patelni, wykładamy farsz i zwijamy. Posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego!
„Swojskie” naleśniki z kapustą kiszoną
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 5 plastrów boczku surowego
- 2 cebule
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
- Sól, pieprz
- 150 g parmezanu
Cebulkę smażymy z boczkiem, tak aż się zarumienią. Następnie dodajemy kapustę i przyprawiamy. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, starty parmezan oraz przyprawy. Masę wlewamy do pozostałych składników i mieszamy na gorącej patelni przez chwilkę, aż całość zgęstnieje. Nakładamy na gotowe naleśniki, zwijamy je a następnie smażymy na patelni przez chwilkę. Smacznego!
Naleśniki z serem i ziołami
Składniki:
- 3 jajka
- śmietana 20-25% (250g)
- 100 g mąki
- zioła do smaku
- 100 g sera
- około 150 ml mleka
- szczypiorek
Wszystkie składniki mieszamy i miksujemy. Smażymy na patelni, aż naleśnik się zarumieni. Na koniec posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego!
Meksykańskie naleśniki
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- cebula
- 100 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- ostra papryka
- łyżka oliwy
- puszka kukurydzy