Makaron gryczany – najzdrowszy z makaronów | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Makaron gryczany – najzdrowszy z makaronów

12 października 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Gryka to jedno z najstarszych zbóż. Znana jest z wyjątkowych wartości odżywczych, z dużej zawartości witamin i minerałów. Nasiona gryki to bogactwo wartościowego białka i węglowodanów złożonych. To zboże bardzo cenione przez dietetyków.

makaron gryczany

Makaron gryczany znajdujący się w ofercie sklepu bee.pl to najzdrowszy z makaronów. Ma smak podobny do kaszy gryczanej. Z makaronu gryczanego można przyrządzić nie tylko egzotyczne potrawy, ale też polskie klasyczne dania w zdrowszej wersji.

Makaron wyprodukowany w 100% z mąki gryczanej nie zawiera glutenu. Może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię i na nietolerancję glutenu. Gryczane rurki, wstążki, świderki, spaghetti itp. to cenne źródło dobrze przyswajalnego białka, wapnia żelaza, cynku, fosforu, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego.

Makaron gryczany ma niski indeks glikemiczny. Może być spożywany przez cukrzyków. To produkt niskokaloryczny, dlatego jego spożywanie powinny rozważyć osoby na diecie odchudzającej.

Makaron gryczany, podobnie jak mąka i kasza gryczana zawiera rutynę i inne antyoksydanty. Produkty gryczane obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, regulują poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Inne produkty gryczane

Do innych popularnych produktów wytwarzanych z gryki należą: kasza gryczana, mąka gryczana, otręby, płatki, gryczane. Z nektaru kwiatów gryki pszczoły wytwarzają miód gryczany.

Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz. To produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na długi czas. Kasza gryczana powinna być więc spożywana przez osoby na diecie odchudzającej.

Zawiera duże ilości witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E. Jest bogata w żelazo, wapń, cynk, potas, krzem. Posiada właściwości odkwaszające organizm.

Mąka gryczana ze względu na niski indeks glikemiczny oraz brak glutenu to doskonały zamiennik mąki pszennej w przypadku osób chorych na cukrzycę i celiakię. Dzięki dużej zawartości magnezu bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zawarta w mące gryczanej miedź poprawia pracę układu krążenia. Z mąki gryczanej można upiec chleb, przygotować ciasto na pierogi lub na naleśniki, przygotować domowy makaron.

Płatki gryczane to źródło węglowodanów. Dostarczają organizmowi energii. Wymieszane z mlekiem to pomysł na zdrowe śniadanie. Z dodatkiem orzechów i owoców stanowią idealną bazę do domowego musli.

Miód gryczany posiada właściwości antybiotyczne. Chroni organizm przed infekcjami. Oczyszcza i odtruwa wątrobę, chroni przed jej schorzeniami.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz