Najlepszym sposobem na dobry metabolizm, a także utrzymanie idealnej wagi jest spożywanie co 3 godziny lekkiej przekąski, oto polecane przekąski, na drugie śniadanie i podwieczorek:
– chude suszone mięso – w dobrym delikatesach można kupić kawałki suszonej wołowiny (świetna jest też basturma – ormiański przysmak), zawiera ono małą ilość kalorii i tłuszczu, za to dostarcza dużo białka
– płatki owsiane – wystarczy zalać je mlekiem, dodać kilka świeżych owoców
– wegetariańskie co nieco – kiełbaski tofu, kotleciki sojowe – zawierają praktycznie zero tłuszczu
– wafle i chipsy ryżowe – te z pełnych ziaren (a nie z mąki) zawierają około 5 gram błonnika i mniej niż 2 gramy tłuszczu, wafle ryżowe są beztłuszczowe!
Kilka praktycznych porad:
– pij wodę, ale nie podczas jedzenia, najlepiej odczekaj 20 minut i dopiero wtedy się napij, powód: woda rozcieńcza kwasy żołądkowe odpowiedzialne za trawienie. Jeśli już, to wypij szklankę przed kolacją czy obiadem – wypełnisz sobie żołądek i zjesz znacznie mniej.
– złe tłuszcze – unikaj ich jak ognia, zapomnij o wieprzowinie (schabowy tylko z soi), serkach topionych, maśle. Lepiej idź do sklepu rybnego i zaopatrz swoją lodówkę a potem żołądek w zdrowego tuńczyka.
– białko – podkręca przemianę materii, jeśli jajka to bez żółtka, które zawiera około 68 kcal
– błonnik – nie podlegające strawieniu włókna roślinne zawarte w owocach, warzywach i pełnoziarnistym pieczywie wypełniają żołądek i na długo utrzymują uczucie sytości.
– zminimalizuj cukier – jeśli już to wybierz cukier brązowy, pamiętaj, że niektóre produkty zawierają bardzo dużo cukru np: keczup (48 kostek), litr lemoniady ( 40 kostek), tabliczka czekolady (19 kostek)