3 wegetariańskie przekąski na imprezę!

23 lutego 2023, dodał: EmiliaSpychala18
Artykuł zewnętrzny

Zaplanowałaś imprezę i jako gospodyni chciałabyś popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi? Co jeśli jednak, wszystkie twoje popisowe dania mają w podstawie kurczaka, lub inny rodzaj mięsa, a zaproszeni goście stronią od jego spożywania? Nie przejmuj się, pomożemy ci szybko, smacznie i zdrowo przyswoić przepisy, które zrobią furorę na imprezie wśród wszystkich twoich znajomych.

wegetariańskie dania

 

Wegański tatar

Odpowiednik standardowego tatara, dla wegetarian na bazie wafli ryżowych, smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Świetna przystawka w połączeniu z chlebem, robi naprawdę duże wrażenie zarówno wizualnie jak i smakowo.

Składniki na 1 średnią porcję:

– 5– 6 sztuk grubych wafli ryżowych (około 50g)
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub więcej do koloru)
– 1 łyżeczka dobrej musztardy
– 100 – 150 ml wody mineralnej
– 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 białe cebule (w tym do podania)
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– sól, pieprz do smaku
– ogórki kiszone do podania
– „jajko” do polania: 2 łyżki śmietanki sojowej lub majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– szczypta soli

Przygotowanie:

Wafle ryżowe pokrusz rękami na drobne, pojedyncze „kawałki” ryżu, jak na zdjęciu powyżej. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z musztardą i 100ml wody. Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Do pokruszonych wafli ryżowy dodaj 3/4 cebuli oraz płatki drożdżowe, a następnie wlej czerwoną miksturę i porządnie wymieszaj dłońmi, a wafle zaczną chłonąć płyn. W miarę potrzeby dodaj więcej wody, bądź oleju. Dopraw porządnie papryką, pieprzem oraz solą i przygotuj jajko do podania tatara, po prostu wymieszaj składniki. Tatara podawaj schłodzonego, z posiekanym ogórkiem kiszonym, cebulką, „jajeczną polewą” i koniecznie z dobrym chlebem. Smacznego!

Wegański tatar

Warzywne chipsy

Jest to najprostszy sposób na imprezową przekąskę, jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a pieczenie to kwestia pół godzinnego pobytu w piekarniku. To przede wszystkim dużo zdrowsza alternatywa dla standardowych paczkowanych chipsów.

Składniki:

– 3 bataty
– niewielka ilość oleju rzepakowego do natarcia plastrów
– dowolna, ulubiona przyprawa: papryka ostra lub wędzona, czosnek, imbir

Przygotowanie:

Bataty dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, nie obieraj. Pokrój ziemniaka na jak najcieńsze plastry. Piekarnik nagrzej do 150 stopni, a surowe chipsy natrzyj olejem. Na wyłożonej blasze papierem rozłóż równomiernie chipsy, tak by się nie dotykały i były ułożone w jednej warstwie. Chipsy piecz z termoobiegiem przez około 30 – 40 minut, gdy zaczną się odrobinę przypalać zmniejsz w połowie czasu temperaturę do 120 stopni i kontynuuj do pełnego upieczenia. Mieszankę przyprawową przesyp do papierowej torebki, a do niej włóż upieczone chipsy.
Gwałtownie potrząśnij. Gotowe!

Warzywne chipsy

Bruschetta z pieczarkami

Jest to prosta i szybka w przygotowaniu wersja bagietki z dodatkiem pieczarek oraz sera. Idealnie wpasuje się w klimat jako imprezowa przekąska i na pewno zaskoczy niejednego z twoich znajomych.

Składniki:

– bagietka (pszenna lub pełnoziarnista)
– łyżka masła
– 400 g pieczarek
– pół cebuli
– sól
– pieprz
– papryka słodka w proszku
– tarta mozzarella lub cheddar
– 1 ząbek czosnku
– zioła prowansalskie
– natka pietruszki
– łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w plasterki (im mniejsze tym ładniej będą wyglądać na grzance). Cebulę posiekać. Na patelki rozpuścić łyżkę masła. Poddusić cebulkę i dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny lub octem winnym. Gdy zmiękną przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Ząbek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do smaku. Natkę posiekać i wymieszać z grzybami. Bułkę pokroić po skosie w dość grube kromki (każdą kromkę można także delikatnie posmarować masłem, ale nie jest to koniecznie gdyż pieczarki będą dość wilgotne i bułka wciągnie sos). Mozzarellę lub cheddar zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na każdą kromkę nakładać porcję pieczarek, a wierzch posypać serem (ilość wg upodobań). Zapiekać około 5 minut do roztopienia sera (można dłużej jeśli ktoś lubi bardzo chrupiące bułeczki).

Bruschetta z pieczarkami

 

Jak widzisz imprezowe przekąski dla wegetarian są jeszcze prostsze w przygotowaniu, niż standardowe przekąski na bazie mięsa. Mamy nadzieję, że wszystkim zasmakują przedstawione przez nas przepisy, i życzymy udanej zabawy.

zobacz również:

Wegańskie przekąski na zimno i ciepło

Babski wieczór: pomysły, przekąski i konkursy

Tapasy – różne przepisy na hiszpańskie przekąski