Sałatka z twarożkiem wiejskim i bobem

23 lipca 2013, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 30 dag ugotowanego i obranego świeżego bobu
  • pęczek rukoli
  • 3 plastry wiejskiego twarogu (krajanka)
  • 1/2 średniej papryki czerwonej
  • 1/2 średniej papryki zielonej
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 3 łyżki stołowe oliwy Extra V.
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • sól, pieprz biały

PRZYGOTOWANIE:

Czyścimy i obieramy warzywa. Paprykę ścieramy na tarce do ogórków. Liście sałaty myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze cząstki. dodajemy bób. Plastry sera kroimy w średnią kosteczkę, dodajemy do sałatki razem z oliwkami. Mieszamy oliwę, miód , sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę, delikatnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, dekorujemy kwiatami i posypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.



FORUM - bieżące dyskusje

Wystrój kuchni
U mnie jest parę dużych urządzeń, one spokojnie by weszły do kredensu i zostałoby...
Czy warto znać płeć dziecka przed p…
Ja nie słyszałam, żeby ktoś znajomy nie chciał poznać wcześniej, czy będzie córka czy syn...
Kulinarne wpadki
Ja bym nie pogardziła takim rosołem, ciekawy smak mają grzyby.
Super cera bez zmarszczek
Ponoć olejki są świetne na zachowanie młodości cery....