10 pomysłów na zdrowe i tanie przekąski na imprezę

10 kwietnia 2019, dodał: krokiets

Przystawki, pyszne i pobudzające apetyt, doskonałe przed zasadniczym posiłkiem. Prostym sposobem na zorganizowanie wspólnej kolacji ze znajomymi jest poproszenie każdego z nich o przyniesienie ze sobą jakiejś przekąski. Co robić, co przynieść? Oto kilka niezawodnych porad:

Chrupiące chipsy czosnkowe

Składniki:

4 chlebki pita

50 g masła

3 zmiażdżone ząbki czosnku

Ewentualnie jeszcze: parmezan i bazylia

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Pitę rozdzielamy i kroimy na kawałki, które następnie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki chleba smarujemy czosnkiem zarumienionym na maśle i pieczemy ok. 5 minut. Chleb można również posypać tartym parmezanem i bazylią.

Idealne chipsy do maczania w pysznych sosach, np. salsie pomidorowej, musie z awokado, tzatziki, pesto pietruszkowym lub klasycznym z bazylii.

 

Chipsy na słodko – cynamonowe

Składniki:

4 chlebki pita

6 łyżek oleju np. rzepakowego

1 łyżka cynamonu

2 łyżki brązowego cukru

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na niej kładziemy podzielone kawałki pity. W miseczce mieszamy olej z cynamonem, następnie smarujemy tym olejem pity z obu stron. Układamy pity na blaszce i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 5 minut. Warto podczas pieczenia przewrócić pity na drugą stronę. Gotowe chipsy mają złoty kolor.

Chipsy parmezanowe

Wyśmienite do sałatek i jako przekąska.

Składniki:

200 g parmezanu

Zioła opcjonalnie: tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie

Cienkie plasterki parmezanu układamy na papierze teflonowym i pieczemy w temperaturze około 175 stopni przez 5 minut. Następnie suszymy je na kratce.

Cukinia z ziołami

Chrupiąca i smaczna przekąska, doskonała na przyjęcia.

Składniki:

400 g cukinii

Łyżeczka soli

Marynata:

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy Dijon

Posiekana pietruszka

Wyciśnięty ząbek czosnku

Sól, pieprz do smaku

Cukinię myjemy i kroimy na talarki o grubości 0,5 cm, układamy na dużym półmisku i solimy. Przykrywamy talerzem i dociskamy. Odstawiamy na 30 minut, potem przepłukujemy na sicie i odsączamy wodę. Mieszamy z marynatą i odstawiamy na 5 minut.

Owocowe szaszłyki

Na szpikulce do szaszłyków nabijamy cząstki różnych owoców, np. pokrojone truskawki, winogrona, cząstki figi, mandarynki, plasterki kiwi, ananasa, mango, papai czy brzoskwini z puszki.

 

Owocowo – serowe koreczki

Składniki:

½ arbuza

1 melon

1 kostka (250 g) serka feta

Wykałaczki

Kroimy owoce i serek feta w kostkę, następnie nabijamy je na wykałaczkę.

Kolejną propozycję stanowią przystawki z pesto. Smaczne i zdrowe, a do tego proste w przygotowaniu.

Najpierw kanapka we włoskim stylu czyli pesto z pomidorem – wiosennie pobudza do życia.

Jak przygotować pesto klasyczne lub z pietruszki?

Pesto z pietruszki

do makaronu, pity, kanapek

Składniki:

Pęczek natki pietruszki

Suszone pomidory ze słoiczka

10 łyżek oliwy z oliwek

½ szklanki orzechów nerkowca

70 g parmezanu

1 ząbek czosnku

W rondelku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojony ząbek czosnku. Dusimy na małym ogniu, po czym dodajemy suszone pomidory. Ostudzamy. Natkę pietruszki rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do blendera suszone pomidory z oliwą i czosnkiem. Blendujemy aż do połączenia składników. Czas na orzechy nerkowca, które podgrzewamy na suchej patelni, aż się lekko uprażą. Ostudzone dodajemy do blendera. Parmezan kroimy na mniejsze kawałeczki i także blendujemy.

Powstaje pasta o gęstej konsystencji, idealna do pity lub na kanapkę. Natomiast po dodaniu niewielkiej ilości wody możemy stosować pesto jako dodatek do makaronu.

Smaczne i zdrowe jest też klasyczne pesto z bazylii. Sos ten ma całkiem inny smak, gdy przygotowujemy go sami. Robimy go analogicznie jak pesto z pietruszki – tylko zastępujemy pietruszkę listkami bazylii.

Pomidory zapiekane z pesto i serem ricotta

Doskonałym lekkim daniem są też pomidory zapiekane z pesto i serem ricotta. Jest to smaczna przekąska pasująca do większości potraw. Możemy tu zastosować pesto klasyczne lub pietruszkowe.

Składniki:

4 małe pomidory

150 g sera ricotta

2 łyżki startego parmezanu

Wcześniej przygotowane pesto (klasyczne lub pietruszkowe)

Sól, pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory myjemy, ścinamy wierzchy i wydrążamy. W miseczce wymieszaj ze sobą ser ricotta i pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałą pastę wkładamy do pomidorów, przykrywamy odciętymi ,,czapeczkami”. Układamy na wysmarowanej formie i zapiekamy w piekarniku 10-15 minut.

Diabelskie jajka

Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka pokrojonej drobno cebuli

1/4 łyżeczki tabasco

1 łyżeczka octu winnego

Sól, papryka do smaku

Papryka w proszku

Żółtka jajek rozdrobnić widelcem, dodać musztardę Dijon, jogurt, cebulę, ocet winny, odrobinkę tabasco, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Faszerować białka jaj farszem. Posypać po wierzchu papryką.

Pierogi Fillo

Ciasto fillo można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością lub w niektórych dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Niewykorzystane placki można po zwinięciu przechowywać w zamrażalce.

Składniki:

100 g fety

100 g sera homogenizowanego

4 posiekane marynowane pomidory

1 wyciśnięty ząbek czosnku

½ łyżeczki sosu sambal oelek

2 łyżeczki posiekanej kolendry lub pietruszki

250 g (ok. 15 placków) ciasta fillo

50 g stopionego masła lub margaryny

 

Fetę ucieramy, a następnie mieszamy z białym serem. Doprawiamy do smaku czosnkiem, sosem sambal oelek i kolendrą ( lub pietruszką). Wyjmujemy kilka placków fillo, resztę zostawiamy pod wilgotną ściereczką. Jeden placek smarujemy masłem i przykrywamy drugim. Złożone placki kroimy na ośmiocentymetrowe paski. Na koniec każdego z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Łapiemy jeden z  dolnych rogów i przekładamy nad farszem, formując trójkąt. W ten sposób formujemy trójkąty aż skończy się pasek ciasta. Ostatni brzeg zwilżamy w odrobinie wody i dokładnie zlepiamy.

Pierogi układamy zlepiona stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – ważne: zanim pierogi zaczną się piec trzymamy je pod wilgotną ściereczką. Z wierzchu smarujemy jajkiem.

Pieczemy w piekarniku 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP