URODA I ZDROWIE

10 pomysłów na zdrowe i tanie przekąski na imprezę

10 kwietnia 2019, dodał: krokiets

Przystawki, pyszne i pobudzające apetyt, doskonałe przed zasadniczym posiłkiem. Prostym sposobem na zorganizowanie wspólnej kolacji ze znajomymi jest poproszenie każdego z nich o przyniesienie ze sobą jakiejś przekąski. Co robić, co przynieść? Oto kilka niezawodnych porad:

Chrupiące chipsy czosnkowe

Składniki:

4 chlebki pita

50 g masła

3 zmiażdżone ząbki czosnku

Ewentualnie jeszcze: parmezan i bazylia

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Pitę rozdzielamy i kroimy na kawałki, które następnie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki chleba smarujemy czosnkiem zarumienionym na maśle i pieczemy ok. 5 minut. Chleb można również posypać tartym parmezanem i bazylią.

Idealne chipsy do maczania w pysznych sosach, np. salsie pomidorowej, musie z awokado, tzatziki, pesto pietruszkowym lub klasycznym z bazylii.

 

Chipsy na słodko – cynamonowe

Składniki:

4 chlebki pita

6 łyżek oleju np. rzepakowego

1 łyżka cynamonu

2 łyżki brązowego cukru

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na niej kładziemy podzielone kawałki pity. W miseczce mieszamy olej z cynamonem, następnie smarujemy tym olejem pity z obu stron. Układamy pity na blaszce i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 5 minut. Warto podczas pieczenia przewrócić pity na drugą stronę. Gotowe chipsy mają złoty kolor.

Chipsy parmezanowe

Wyśmienite do sałatek i jako przekąska.

Składniki:

200 g parmezanu

Zioła opcjonalnie: tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie

Cienkie plasterki parmezanu układamy na papierze teflonowym i pieczemy w temperaturze około 175 stopni przez 5 minut. Następnie suszymy je na kratce.

Cukinia z ziołami

Chrupiąca i smaczna przekąska, doskonała na przyjęcia.

Składniki:

400 g cukinii

Łyżeczka soli

Marynata:

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy Dijon

Posiekana pietruszka

Wyciśnięty ząbek czosnku

Sól, pieprz do smaku

Cukinię myjemy i kroimy na talarki o grubości 0,5 cm, układamy na dużym półmisku i solimy. Przykrywamy talerzem i dociskamy. Odstawiamy na 30 minut, potem przepłukujemy na sicie i odsączamy wodę. Mieszamy z marynatą i odstawiamy na 5 minut.

Owocowe szaszłyki

Na szpikulce do szaszłyków nabijamy cząstki różnych owoców, np. pokrojone truskawki, winogrona, cząstki figi, mandarynki, plasterki kiwi, ananasa, mango, papai czy brzoskwini z puszki.

 

Owocowo – serowe koreczki

Składniki:

½ arbuza

1 melon

1 kostka (250 g) serka feta

Wykałaczki

Kroimy owoce i serek feta w kostkę, następnie nabijamy je na wykałaczkę.

Kolejną propozycję stanowią przystawki z pesto. Smaczne i zdrowe, a do tego proste w przygotowaniu.

Najpierw kanapka we włoskim stylu czyli pesto z pomidorem – wiosennie pobudza do życia.

Jak przygotować pesto klasyczne lub z pietruszki?

Pesto z pietruszki

do makaronu, pity, kanapek

Składniki:

Pęczek natki pietruszki

Suszone pomidory ze słoiczka

10 łyżek oliwy z oliwek

½ szklanki orzechów nerkowca

70 g parmezanu

1 ząbek czosnku

W rondelku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojony ząbek czosnku. Dusimy na małym ogniu, po czym dodajemy suszone pomidory. Ostudzamy. Natkę pietruszki rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do blendera suszone pomidory z oliwą i czosnkiem. Blendujemy aż do połączenia składników. Czas na orzechy nerkowca, które podgrzewamy na suchej patelni, aż się lekko uprażą. Ostudzone dodajemy do blendera. Parmezan kroimy na mniejsze kawałeczki i także blendujemy.

Powstaje pasta o gęstej konsystencji, idealna do pity lub na kanapkę. Natomiast po dodaniu niewielkiej ilości wody możemy stosować pesto jako dodatek do makaronu.

Smaczne i zdrowe jest też klasyczne pesto z bazylii. Sos ten ma całkiem inny smak, gdy przygotowujemy go sami. Robimy go analogicznie jak pesto z pietruszki – tylko zastępujemy pietruszkę listkami bazylii.

Pomidory zapiekane z pesto i serem ricotta

Doskonałym lekkim daniem są też pomidory zapiekane z pesto i serem ricotta. Jest to smaczna przekąska pasująca do większości potraw. Możemy tu zastosować pesto klasyczne lub pietruszkowe.

Składniki:

4 małe pomidory

150 g sera ricotta

2 łyżki startego parmezanu

Wcześniej przygotowane pesto (klasyczne lub pietruszkowe)

Sól, pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory myjemy, ścinamy wierzchy i wydrążamy. W miseczce wymieszaj ze sobą ser ricotta i pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałą pastę wkładamy do pomidorów, przykrywamy odciętymi ,,czapeczkami”. Układamy na wysmarowanej formie i zapiekamy w piekarniku 10-15 minut.

Diabelskie jajka

Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka pokrojonej drobno cebuli

1/4 łyżeczki tabasco

1 łyżeczka octu winnego

Sól, papryka do smaku

Papryka w proszku

Żółtka jajek rozdrobnić widelcem, dodać musztardę Dijon, jogurt, cebulę, ocet winny, odrobinkę tabasco, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Faszerować białka jaj farszem. Posypać po wierzchu papryką.

Pierogi Fillo

Ciasto fillo można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością lub w niektórych dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Niewykorzystane placki można po zwinięciu przechowywać w zamrażalce.

Składniki:

100 g fety

100 g sera homogenizowanego

4 posiekane marynowane pomidory

1 wyciśnięty ząbek czosnku

½ łyżeczki sosu sambal oelek

2 łyżeczki posiekanej kolendry lub pietruszki

250 g (ok. 15 placków) ciasta fillo

50 g stopionego masła lub margaryny

 

Fetę ucieramy, a następnie mieszamy z białym serem. Doprawiamy do smaku czosnkiem, sosem sambal oelek i kolendrą ( lub pietruszką). Wyjmujemy kilka placków fillo, resztę zostawiamy pod wilgotną ściereczką. Jeden placek smarujemy masłem i przykrywamy drugim. Złożone placki kroimy na ośmiocentymetrowe paski. Na koniec każdego z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Łapiemy jeden z  dolnych rogów i przekładamy nad farszem, formując trójkąt. W ten sposób formujemy trójkąty aż skończy się pasek ciasta. Ostatni brzeg zwilżamy w odrobinie wody i dokładnie zlepiamy.

Pierogi układamy zlepiona stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – ważne: zanim pierogi zaczną się piec trzymamy je pod wilgotną ściereczką. Z wierzchu smarujemy jajkiem.

Pieczemy w piekarniku 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Bolesne miesiączki
Najczęściej stosowane "lekarstwo" w przypadku bolesnych miesiączek, to po prostu tabletki antykoncepcyjne. Ginekolodzy...
Sport we dwoje
Badmington lub tenis jest fajna opcją dla par.
Czym myć żaluzje?
Dobrze sprawdza się gąbka, wystarczy wyciąć odpowiednią szerokość.
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Na szczęście nie ma nowych obostrzeń więc jest nadzieja, że w maju już będzie...